DuList IN

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Zupski pjat

‘Župski pjat’, festival tradicionalne gastronomije, počeo je ovog četvrtka s dva zanimljiva programa. Popodne je prisutne poslužilo lijepo vrijeme te su tako svi zainteresirani stigli na Malašticu (Mons Vardiu), kako bi učinili đir vinogradom Vardia Vineyards. Nakon obilaska farme s vinogradom i maslinicima domaćin Ivica Vlašić je goste velikodušno počastio svojim vinom i maslinovim uljem koje proizvodi na svom OPG-u, kojeg krase i izvrsne recenzije kako domaćih, tako i posjetitelja naše županije.

Prvi dan Festivala nastavio se nutri-gastro radionicom ‘Rogač na kub’ u restoranu Ruzmarin Gastro&Bar, koja je ujedinila znanja uzgoja i prerade rogača, njegovog utjecaja na zdravlje te njegovu gastronomsku pripremu. Na radionici u trajanju od sat i pol svi prisutni upoznali su rogač kroz izuzetno predavanje Mirne Sentić (Mirna Nutrigurman), koja je konceptualno složila izuzetno dinamično predavanje i radionicu ‘3D dimenzije’ ove važne tradicijske namirnice!

Drugi dan Festivala u petak 26. travnja nastavlja se satom kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate sate kuhanja za domaće i strane. Mikki’s Croatian Kitchen je obiteljski posao posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgojeni direktno na njihovoj farmi. Mikki’s Croatian Kitchen promiče ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.

Mikki Kojaković je, javljaju organizatori, s osobitim veseljem pristala biti dio Festivala, baš kao i etnolog te voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima je pripremio predavanje ‘Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke)’.

Ivica Kipre obrađuje ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja. Kroz izlaganje se obrađuje i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela. Specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke stavljaju se u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te se tako otkrivaju njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme.

Pročitajte još

PIŠE PAVO JANČIĆ ‘Sunčanje na Mjesecu ili kaj je to Jupa?’

Dulist

Jelena Perčin i Ante Gelo zajedno plove na ‘Oliveru’ prema Korčuli

Dulist

Rekorderka vrijedna 127 milijuna dolara uplovila u Gruž!

Dulist