DuList IN

ŽUPSKI PJAT Od ‘župskog pesta’ do kujena i kujice, švarglre i đevenice

zupski pjat naslovna

Iza nas je drugi dan festivala ‘Župski pjat’, u sklopu kojega se održao sat kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi dubrovačkoj već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate cooking classove za domaće i strance. Mikki’s Croatian Kitchen je family-operated business posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgajani direktno na njihovoj farmi. Mikki’s Croatian Kitchen promovira ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.
Polznici ‘cooking classa’ uživali su u izradi hrostula ‘s twistom’ – sprevljenima umjesto u ulju, na vrućem zraku, potom se izrađivao ‘župski pesto’ – s našim tradicijskim biljkama, domći kruh i još pokoji domaći zalogaj, sve u domaćoj, kućnoj atmosferi.
Mikki Kojaković s osobitim je veseljem pristala biti dio Festivala, ističu organizatori, baš kao i etnolog i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima naš predavač pripremio je predavanje ‘Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke)’.
Ivica Kipre obradio je ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja u svom detaljnom predavanju. U restoranu Portun, posjetitelji su s pažnjom pratili sve detalje i razlike – specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke, koje je predavač stavio u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te su tako otkrivane njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme. Kroz izlaganje obrađivala se i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela.
Program prvog festivala ‘Župski pjat’ sufinancira TZO Župa dubrovačka, a tijekom svih dana Festivala možete pogledati dvije izložbe – alati župske kuhinje u Restoranu Flamingo te plakati Župskog karnevala (selekcija) u Bistro Pizzeriji Kapo. Tijekom petka, subote i nedjelje, u Ruzmarin Gastro&Baru emitira se dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke, a svih dana Festivala restorani-sudionici projekta nude tradicionalne župske menije.

Organizatori za danas najavljuju:

Ponos su Župe dubrovačke još od 1976. godine, uistinu pravi baštinici tradicije! Naravno, pričamo o KUD-u ‘Marko MArojica’ – društvu entuzijasta koje veže ljubav prema svome kraju, ali i istinska želja za očuvanjem povijesti i kulture. Stoga ne čudi kako u KUD-u djeluje više sekcija, od plesne pa do tamburaške. Na prvom ‘Župskom pjatu’ neće nam balati, ali će biti jednako ponositi i elegantni.

‘Sa regala, iz burala’: Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke
Subota, 27. travnja u 18 sati
Hotel Sheraton Riviera Dubrovnik
Ulaz besplatan!

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić