Županija

Županovo izvješće ‘prošlo’ većinom glasova

zupanijska skupstina

Županijski vijećnici većinom su glasova prihvatili izvješće župana Nikole Dobroslavića za drugo polugodište 2019. Župan Dobroslavić kratko je istaknuo u uvodnom obrazloženju kako je županija godinu završila uredno te da je dobila i mišljenje državne revizije koja nije imala primjedbu na njihov rad. Naglasio je kako su bili štedljivi, imali brojne razvojne projekte te podržavali korisnike proračuna, ukupno 71 subjekt u županiji. Zaključio je kako smatra da je održao sve što je obećao.

U svome izvješću župan Dobroslavić istaknuo je kako županija nastavlja raditi na strateškim projektima daljnjeg povezivanja županije kao što su Brza cesta Zračna luka – Grad – Osojnik, autocesta Osojnik – Čvor Metković te brza cesta Brijesta – Perna s obilaznicom Orebića. Naveo je kako je za te projekte u izradi potrebna dokumentacija.

Nadalje, naglasio je, tu su projekti lučke infrastrukture za bolje povezivanje otoka: luka Perna u Orebiću, Polačište u Korčuli, lukobran Puntin u Korčuli, luka Trpanj, luka Prigradica, Trajektno-putnički terminal Vela Luka, luka Ubli na Lastovu te Donje čelo na Koločepu. Dio ovih projekata priprema se za natječaje MMPI za sredstva EU namijenjena povezivanju otoka, a u promatranom razdoblju donesene su Odluke o financiranju za PPT Vela Luka, te rekonstrukciju lukobrana Puntin. Također, za luku Trpanj potpisan je ugovor s izvođačem za prvu fazu radova.

Stavka u županovom izvješću je i povezivanje Plave i Zelene Hrvatske kroz simboličnu razmjenu jabuka i mandarina, a tu je tijekom rasprave posebnu primjedbu imala vijećnica Kristina Ćurčija koja je naglasila kako je apsurdno govoriti o ovom povezivanju kada se u gradu u trgovačkim centrima ne mogu kupiti domaće jabuke. Pitala je i zbog čega se, primjerice, domaće mandarine ne pojavljuju na stolovima u hotelima u županiji. Neki od vijećnika imali su primjedbe na format u kojem je župan predložio izvješće, neki su ga s govornice nazvali ‘sramotnim’, dok je pak vijećnik Teo Andrić naglasio da se takvo što ne može reći za županovo izvješće jer je ‘župan skroman te koncizan’. ‘Da nam je dao izvješće od preko 200 stranica, prvi bih mislio da želi da u tom moru informacija zapravo ne primijetimo ništa te da ništa ni ne kritiziramo’ – zaključio je Andrić.

Šestero vijećnika MOST-a bilo je protiv županovog izvješća, a troje vijećnika SDP-a suzdržani.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist