Aktualno

Županijsko gospodarstvo s najboljim rezultatima u zadnjih 15 godina

nikolina trojic gospodarsko vijece 1

Gospodarstvo Dubrovačko-neretvanske županije poslovalo je pozitivno u 2023. godini. Ostvarilo je 2,1 milijardu eura ukupnog prihoda, dok su ukupni rashodi iznosili 1,9 milijardi eura, zabilježeno je 233 milijuna eura dobiti, te 63 milijuna eura gubitka. Podaci su koje je na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik iznijela predsjednika ŽK Nikolina Trojić. U konsolidiranom financijskom rezultatu trgovačka društva županije ostvarila su dobit u iznosu od 170 milijuna eura. U odnosu na prethodnu godinu gubitak gospodarstva povećan je za 56 posto, dok je dobit razdoblja povećana za 29 posto. U konsolidiranim rezultatima sve djelatnosti, osim djelatnosti obrazovanja, su poslovale pozitivno. Broj zaposlenih ostao je na razni 2022. godine, ali je prosječna mjesečna neto plaća bila 17 posto veća te je iznosila 964 eura.
-Približavamo se magičnoj brojci od tisuću eura, još uvijek smo ispod državnog prosjeka. Međutim, dobro je da plaća raste – napomenula je Trojić.
Inače, najveći udio svih zaposlenih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zapošljava djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Riječ je o udjelu od 37 posto, odnosno u turizmu je zaposleno više od jedne trećine svih zaposlenih u našoj županiji.
Ukupni prihodi i ukupni rashodi gospodarstva rasli su istim intenzitetom.
-Prihodi su jednim dijelom rasli zbog inflacije, međutim zasigurno dobar dio kolača drži i rast obujma gospodarstva po svim djelatnostima – rekla je Trojić te dodala kako su rashodi rasli kao rezultat povećanja ulaznih troškova, inflacije, ali i rasta cijene rada.
U ukupnom prihodu najveće učešće (26 posto) ima djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s ostvarenim prihodom od 549 milijuna eura, a zatim slijedi trgovina s 342 milijuna eura (16 posto), građevinarstvo s 314 milijuna eura (15 posto) te prijevoz i skladištenje s 300 milijuna eura (14 posto).
-Došlo je do promjene u ukupnoj strukturi prihoda. Naime, na drugom mjestu u 2022. godini bila je djelatnost prijevoza i skladištenja, dok je prošle godine zauzela četvrto mjesto. Jedna od glavnih kompanija u našoj županiji je Atlantska plovidba koja je uvijek sa svojim prometom i obujmom poslovanja utjecala na cijelu strukturu gospodarstva tako da i u ovom pokazatelju vidimo da je pad prometa, tj. pad cijena vozarina rekla bih utjecala na premještanje prijevoza na 4 mjesto. To je ‘bacilo’ trgovinu na drugo mjesto, a također potaknulo građevinu na treće mjesto – rekla je Trojić.
Napomenula je kako kod prikazivanja obujma prometa moramo biti svjesni da ovdje nisu zabilježeni poslovni subjekti koji nemaju sjedište u Dubrovniku.
-Naše hotelske kuće koje imaju sjedište u Zagrebu i Istri nisu ovdje. Isto tako tu nisu niti veliki trgovački lanci koji ostvaruju veliki promet te se iz godine u godinu povećava broj trgovačkih lanaca sigurno zahvaljujući obujmu turizma kojeg imamo pa i oni imaju povećan promet. Kad bismo u ovim pokazateljima dodali sve ono što nije registrirano u našoj županiji, vjerojatno bi udio ovih dviju grana bio daleko veći u odnosu na ostale. Međutim, znamo da prvih pet, šest djelatnosti ovisi o turizmu, a to možemo vidjeti na primjeru prerađivačke industrije jer je tamo dominantna proizvodnja grožđa i peciva – ističe dalje.
Dobit razdoblja iznosila je 233 milijuna eura, a najveću dobit od 76 milijuna eura ostvarila je djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, što čini 32 posto od ukupne dobiti županijskog gospodarstva. S 28 milijuna eura dobiti prijevoz i skladištenje zauzima 12 posto u ukupnoj županijskoj dobiti, a trgovina 11 posto s iznosom od 26 milijuna eura.
Najveća prosječna neto plaća isplaćena je u djelatnosti prijevoza i skladištenja te je iznosila 1.157 eura, a najniža je u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja s iznosom od 648 eura. U turizmu je prosječna mjesečna neto plaća bila 1.097 eura, što je rast od 21 posto u usporedbi s 2022. godinom.

-Bilježimo pozitivne rezultate, najbolje u 15 godina – rekla je između ostalog Nikolina Trojić.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist

Raspisani natječaji za ravnatelje Lokruma i Dubrovačkih muzeja

Dulist