Županija

Županijski proračun ‘rebalansiran’ za 6,9 milijuna eura

ranjina zupanija

Županijski vijećnici su ovog četvrtka većinom glasova, 20 glasova za, dva protiv i tri suzdržana prihvatili prve izmjene i dopune Proračuna za 2023. godinu. Naime, prvim izmjenama i dopunama Proračuna za 2023. godinu ukupna raspoloživa sredstva iznose 179,7 milijuna eura. Riječ je o povećanju od 4 posto, odnosno od 6,9 milijuna eura u odnosu na izvorni proračun.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je glavni uzrok ovom povećanju povećanje poreza na dohodak.

-Svi projekti koje radi županija ostaju, bilo da je riječ o projektima koje smo sami planirali ili su oni rezultat natjecanja za EU fondove. Trenutno imamo 26 projekata iz EU fondova u provedbi. Očekujemo još redoviti rebalans proračuna te završetak godine. Svaki put smo je završavali uredno, uravnoteženo – s jedne strane štedljivo, s druge strane razvojno – rekao je župan.

Pročelnica za proračun Dragica Stanić prethodno je istaknula da se prijedlog povećanja ukupnog proračuna odnosi na povećanje županijskog dijela proračuna u iznosu od 2,6 milijuna eura te povećanje vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika u iznosu od 4,4 milijuna eura.

Razlozi donošenja ovih izmjena i dopuna proračuna za 2023. su povećanje prihoda od poreza na dohodak, poreza na cestovna i motorna vozila te korekcije ostalih prihoda sukladno ostvarenju u proteklom razdoblju i procjeni ostvarenja do kraja godine, usklađivanje transfernih primitaka iz proračuna, pomoći od međunarodnih organizacija, institucija i tijela EU sa izdacima prema izmijenjenim iznosima i dinamikama, pomoći od ostalih subjekata te refundacije iz fondova EU, uvođenje rezultata poslovanja po Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna DNŽ za 2022. godinu s pripadajućim efektima, preraspodjele sredstava između programa, aktivnosti i projekata, organizacijskih jedinica i ostalog, usklađivanje svih prihoda i primitaka te rashoda i izdataka s ekonomskom i svim ostalim proračunskim klasifikacijama te ostale izmjene i dopune iz nadležnosti upravnih odjela. Projekcije za 2024. i 2025. sukladno Zakonu o proračunu se ne mijenjaju.

Ivo Karamatić (SDP) rekao je da je ovo najbitniji dokument koji županija donosi. Osvrnuo se na županovo spominanje europskih projekata.

-Volio bih da se jednom usporedimo s drugim županijama. I onda je to pokazatelj što smo napravili. A najveći pokazatelj je što su to europski projekti napravili i kakve benefite imaju za stanovnike. To su ozbiljni novci. Citirat ću predsjednika: ‘To su novci koje moramo uzeti’. No, pravi pokazatelj su benefiti, a ne sama količina – rekao je među ostalim i pozvao župana da kaže informacije o Centru za gospodarenje otpadom.

Teo Andrić (HDZ) osvrnuo se na riječi Karamatića te rekao da ne misli kako idu nazad, nego naprijed. Naglasio je kako tijekom 14 godina, koliko je na vlasti župan Dobroslavić s administracijom, ‘sve štima’. Spomenuo je, nadalje, kako je DNŽ peta najsupješnija županija prema indeksu razvijenosti.

-Slažem se s kolegom Karamatićem da bi moglo biti bolje. Kažem da je dobro, ali zajedno možemo ići prema boljem – rekao je.

-Slobodan sam građanin. Borio sam se 1991. godine, kao i vi, kako bi bio slobodan građanin. Ne moramo se zavaravati da je dobro. Nadam se da će naša županija biti i dalje među pet najboljih. Falili ste balun u svakom slučaju – dodao je.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist