Županija

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Giljača: Župane, hoćete li uvesti red na plaže?

marko giljaca 1

Počela je četrnaesta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon vijećnićkih pitanja, pred vijećnicima je dnevni red od 28 točaka.

Među točkama se nalazi Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu te Prijedlog I. izmjena i dopuna Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2023. godinu i Projekcija za 2024. i 2025. godinu. Također, na dnevnom redu je Prijedlog odluke o izradi Ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije.

Na početku se nisu prihvatila dva zahtjeva za uvrštenje na dnevni red, a među njima je i zahtjev za oduzimanje statusa počasnog sugrađanina bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću, zbog, kako se navelo, svjedočenja u arbitražnom postupku.

Nakon uvodnog dijela sjednice, slijede vijećnićka pitanja.
-Prije nešto više od mjesec dana, nakon što je tvrtka Golf izgubila spor protiv RH, mogle su se pročitati izjave u medijima u kojem se spominje smanjenje obuhvata golfa na Srđu. Također, Skupština ZLD donijela je odluku da se naziv doda ime Ruđer Bošković, molim vas za komentar – istaknuo je između ostalog Krešimir Vejić (HDZ).

-Što se tiče arbitraže oko golfa na Srđu, tu je bilo dosta politikanstva. Znate da je traženo od županije da se smanji obuhvat golfa na Srđu na 100 hektara. Bili su veliki pritisci. Nismo na to pristali. Da smo pristali, RH bi izgubila arbitražu i platila veliki iznos. Čudno je kako neki tumače rješenje koje je arbitraža donijela. Arbitraža je potvrdila, što smo mi uvijek tvrdili, da su svi akteri iz RH postupali ispravno i prema propisima. I da ni u čemu nije zakinula investitora, što su oni tvrdili. Arbitraža ne može govoriti o smanjenju ili povećanju obuhvata na Srđu. Govoriti da je arbitraža dala za pravo koji su napadali županiju da nije smanjila obuhvat je politički pamflet, rekao je među ostalim župan. Što se tiče bivšeg predsjednika Mesića, rekao sam, ne znajući što je rekao pred sudom – ako je svjedočio protiv RH, to je sramotno! To je moja ocjena i iza toga stoji. Da bi se izmijenila neka odluka o počasnom građanstvu, trebaju prethoditi rasprave. Nije dobro mijenjati takve odluke, znamo da je to bilo loše. Prisjetimo se samo Dana državnosti – naglasio je župan Nikola Dobroslavić.

-Što se tiče naziva ZLD, ne treba puno obrazlagati – svi znamo što je Bošković bio i što znači za znanost. Smatram da je to ponajmanje što smo mogli napraviti za našega velikana i mislim da ni time nismo ispunili dug prema njemu. Treba razmisliti o spomeniku Boškoviću – dodao je.

Marko Giljača (SJG) postavio je pitanja o Novom zakonu o pomorskom dobru koji se sutra izglasava u Hrvatskom saboru.

-Jeste li spremni osnovati povjerenstvo za utvrđivanje stvarnog stanja na koncesioniranim površinama, odnsono hoćete li uvesti red na plaže u smislu da veliki dio plaže ne bude ispunjen ležaljkama. Hoćemo li provjeriti koliki su postoci zauzeti i da se koncesionari prilagode? – rekao je. Naglasio je da se treba objaviti popis korisnika vezova i liste čekanja.

-Dobivao sam odgovor da podaci ne mogu biti javno objavljeni zbog GDPR. Novi zakon ističe da je ŽLU dužna objaviti listu. Hoćete li naložiti da se navedeno objavi – istaknuo je čitajući prijedlog Vlade o novom zakonu.

Dobroslavić je rekao da je stari zakon predugo bio na snazi i da nije bio dobar.

-Mi smo bili ispred toga staroga zakona. To smo obećali i izvršili do danas, a tako će biti ubuduće. Nećemo davati pomorsko dobro da bi bilo zatvoreno za građane. Nema potrebe za posebnim povjerenstvom zato što smo dosad odgovarali na dosadašnje inicijative građana. Mi ćemo reagirati, međutim tu postoje tijela koja su prije županije, kao kapetanija, komunalni redari, ako se dogodi nelegalna gradnja. Dakle, nema potrebe jer bi izgledalo da stvari ne funkcioniraju. No, ima određenih postupanja. Nadalje, ako zakon predviđa da se podaci daju, mi ćemo naravno davati te podatke. Sve što je zakon popisao, poštivat ćemo. Međutim, nije dobar zakon što ga je ‘Možemo’ popravio. Ništa tu nisu ispravili. Drago mi je da se slažemo da je dobar. Izmjene koje su rađene su korekcije koje je tražilo Državno odvjetništvo – dodao je župan.

-Možda su vas loše obavijestili, ali ne slažemo se da je zakon dobar. Podnijeli smo 30 amandmana. Ako se prošetate iznad Banja i Uvale Lapad, vidjet ćete da nije u redu. Samo da ih uvedemo u zakonske okvire – kazao je među ostalim Giljača.

Petar Prizmić (HDZ) postavio je pitanja o podnesenim dvjema kaznenim prijavama protiv župana.

-Žalosti činjenica da ljudi koji su bili kandidati za župana i zamjenika, i žele obnašati visoke funkcije, ne znaju što je osnova za kaznenu prijavu. Radi se o gospođi Šain Kovačević, Marku Giljači i Nikoli Duperu. Čisto politikanstvo. Svatko može podnijeti prijavu, ali mora znati ima li osnove za prijavu. Nadam se da nakon današnje točke o proračunu nitko neće podnijeti kaznene prijave. Druga tužba, koju je podnijela Šain Kovačević i neki građanin Korčule za famoznu cestu koju svi žele, a ne želi 10-ak građana te sve čine da do nje ne dođe, isto je odbijena i nema nikakve osnove – spomenuo je.

Stijepo Radić (Zaokret) postavio je pitanje o ambulanti Trpanj koja već dulje nema liječnika obiteljske medicine, kao i ambulanti Kuna koja nema trajno rješenje po pitanju nedavnog odlaska liječnika.

-Uzrokovana je opravdana zabrinutost stanovnika navedenih općina. Potrebno je temeljito analizirati zdravstvo DNŽ. Molim gospodina župana, da zaduži županijski odjel i da naprave analizu i stvarnu potrebu te akcijski plan. U njega je potrebno aktivno uključiti jedinice lokalne samouprave – dodao je.

-Svjesni smo problema koje imamo u angažiranju liječnika u našim ambulantama i OB Dubrovnik. Uspijevamo pokriti potrebe u domovima zdravlja i hitnoj medicini, no ne uvijek kako želimo, odnosno da se radi o liječnicima koji će trajno tamo ostati. Nismo atraktivno područje za liječnike, vjerojatno zbog skupoće. Svjesni smo manjka stalnih liječnika – dodao je Dobroslavić ističući kako kroz stipendije pokušavaju ojačati kadar.

Radić je naglasio kako nije dobio odgovor na pitanje.

-S ovom analizom zdravstvenog stanja i potreba na području DNŽ, ciljao sam na sljedeće – imamo li broj o liječnicima koji odlaze u mirovinu i imamo li u pripremi dovoljan broj liječnika koji će se njih zamijeniti – rekao je.

Perica Pušić (HSS) podsjetio je kako je RH nedavno obilježila 10 godina od pristupanja EU, a zamolio je župana na komentar. Također, spomenuo je i različita promišljanja od tijeku sezone u javnom prostoru.

-To je jedan izniman uspjeh RH, u gospodarskom, ali i civilizacijskom smislu. RH je ušla u Europodručje i Schengen – naglasio je među ostalim župan odgovarajući na pitanje o EU.

-Malo me čudi da postoje oprečni komentari, a za to nema nikakve osnove – iziđimo na Stradun pa ćemo vidjeti kakva je sezona – rekao je župan spominjući dobre rezultate, a kako kaže, brinu ih napisi o povećanju cijena, odnosno utvrđivanju cijena koje ne odgovaraju kvaliteti koja se nudi.

-Na to ne možemo utjecati, ali to nije dobro za našu destinaciju. Nije dobro za nas jer se reputacija odnosi na cijelu destinaciju. Ne bi bilo dobro da ima naziv preskupe, da traži više novaca nego što to vrijedi usluga. Možemo upozoriti da neodgovarajuće ponašanje u procjeni proizvoda. Budimo odgovorni za tvrtku, okruženje i destinacije – dodao je.

Ivo Karamatić (SDP) pitao je o izgradnji hidroelektrane u istočnoj Hercegovini.

-To je vrlo izgledno i izvodivo. Nažalost zbog toga Neretva ostaje bez milijuna kubika vode. Nitko ne reagira. Sramota. Ovo je pitanje koje je ozbiljnije i opasnije za opstanak Neretve. Inicirat ćemo izvanrednu sjednicu i deklaraciju – kazao je Karamatić i spomenuo kako se oko sitaucija u zdravstvu treba sazvati tematska sjednica.

-Poduzmimo neke mjere, i ne trošimo vrijeme na hvalu Vlade i ministara – dodao je.

Župan je po pitanju hidroelektrane rekao da je veliki problem za sve vodotoke u našoj županiji, ali je istaknuo da – nisu šutili.

-U kontaktu smo s Vladom i obavijestit ću vas o tome. Na sastanku s premijerom sam upravo istaknuo to pitanje Gornjih horizonata. Mi imamo pravo kao susjedna država da kolege u susjednoj državi moraju uvjeriti nas preko granice da to nije škodljivo za naše područje. Ministarstvo gospodarstva je uputilo odavno zahtjev strani u BiH da nije zadovoljna tvrdnjom da to neće ugroziti vodotoke u našoj županiji. Što ako se ogluše? Vidimo se kako se ne obazire na ono što se u Europi misli. No, mi ćemo na tome usrajati. Tu nam ne treba specijalna sjednica. Mi na tome trajno radimo. Nije istina da smo posebnu težinu dali Zračnoj luci. Po nama je to ista situacija – rekao je župan i naglasio da se slaže s Karamatićem da to škodi našoj državi.

-Ne šutimo, ali da nismo puno postigli – nismo. Ne možemo puno ići na Republiku Srpsku – kazao je.

-Pratim medije i niste reagirali! Neretva nije niti će biti žunta. Nemojte se igrati s Neretvom – rekao je Karamatić.

Nakon vijećnićkih pitanja, uslijedila je prva točka, a to je Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu. Jednoglasno je usvojena točka.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist