Aktualno

ŽUPANIJA ODGOVARA NA FRANKOVIĆEVE PROZIVKE ‘Suzdržani smo, štitimo interese države od sporova za Uvalu”

DSC 8229

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković javno je prozvao Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i pročelnika Iva Klaića za stanje na plaži u Uvali Sumratin. Naime, nakon što je tvrtka Dubrovački zalasci sunca pokrenula postupak likvidacije, ova je dubrovačka plaža postala pravo ruglo – neodržavana, šporka, ali i potencijalni izvor zaraze. Zbog toga svega je, objasnio je gradonačelnik, odlučio s Državnim odvjetništvom pronaći pravni način kako privremeno preuzeti ovaj prostor.
-Svjesni smo da postoje pravni problemi, međutim oni ne opravdavaju ni davatelja koncesije, Dubrovačko-neretvansku županiju, kao ni koncesionara. Iako sam više puta apelirao na pročelnika Iva Klaića, slao velik broj mailova, tražio da nam se izda nalog ili napiše najobičniji mail, šutnja je konstanto bila prisutna od strane gospodina Klaića – rekao je ovog ponedjeljka Franković te dodao kako je Županija mogla pronaći način kako plažu i održavati.
Budući da je odgovornost svalio na Županiji, zatražili smo i njihovo očitovanje. Oni pak navode kako su u ranijim kontaktima, isticali kako je Grad Dubrovnik zapravo jedini u mogućnosti u ovoj fazi održavati plažu.  -Županija je upozoravala koncesionara na održavanje te je u kontaktima s Gradom Dubrovnikom isticala da je Grad jedini u mogućnosti u ovoj fazi temeljem odredbi Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, održavati predmetno područje. Kako je i ranije medijski istaknuto od strane Grada, predmetno područje je putem gradskih službi u više navrata očišćeno, prilikom čega je tada od strane Grada istaknuto da će se isto obavljati na teret koncesionara što je apsolutno ispravno – osvrnuli su se iz Dubrovačko-neretvanske županije na temu održavanja ove plaže.
Pitali smo i kako komentiraju optužbu gradonačelnika kako je za stanje u kojoj se zbog pravnih problema našla ova dubrovačka plaža odgovorna i Dubrovačko-neretvanska županija.
-Za ovakvo pravno stanje odgovornost je na odlukama Visokog upravnog suda Republike Hrvatske koji je donio oprečne presude o valjanosti koncesije. Poništenje poništavajuće presude te potvrdu valjanosti koncesije svojim zahtjevom prema Vrhovnom sudu uputilo je Glavno državno odvjetništvo nalazeći pri tom da je postupanje i odluke Županije u potpunosti u skladu sa zakonom – ističu dalje u odgovoru za DuList.
Osvrnuli smo se u pitanjima i na prozivke Frankovića na račun pročelnika Klaića koji mu nije odgovarao na mailove. Iz Županije pak tvrde kako se na svaki e-mail odgovorilo.
-Županija je uredno odgovorila na sve zaprimljene mailove. Slijedom zaprimljenog maila od strane Grada Dubrovnika, koji je proslijeđen i drugim nadležnim tijelima, a kojim se traži od Županije nalog za održavanje komunalnim službama, Županija je, u svrhu rješavanja eventualnih dvojbi, od nadležnog Ministarstva zatražila te 9. srpnja 2024. godine dobila tumačenje da do okončanja predmetnog spora, prema načelima upravljanja pomorskim dobrom, proizlazi obveza jedinice lokalne samouprave na brigu o redovnom održavanju ovog prostora. Predmetno je također odgovoreno Gradu te drugim  nadležnim tijelima – ističu iz Dubrovačko-neretvanske županije.
Gradonačelnik Dubrovnika također smatra kako je jedinica regionalne samouprave mogla još u veljači ili ožujku raspisati javnu nabavu te sklopiti ugovor za održavanje plaže. Na to iz Dubrovačko-neretvanske županije ističu sljedeće:
-Slijedom obavljenih konzultacija, davatelj koncesije do okončanja predmetne dvojbe suzdržavao se je od postupka oduzimanja koncesije ili ulaska u posjed koncesioniranog područja, do okončanja sudskog pravorijeka te Županija nije u mogućnosti izdavati naloge kojim bi se komunalne službe uputile u predmetno područje, a sve u svrhu zaštite Republike Hrvatske od sporova koji su u tijeku. U skladu s time je i odgovor nadležnog Ministarstva u svezi održavanja predmetnog područja – zaključuju.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist

Raspisani natječaji za ravnatelje Lokruma i Dubrovačkih muzeja

Dulist