AktualnoŽupanija

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

SUMARTIN UVALA000

Iz Dubrovačko-neretvanske županije uputili su očitovanje o situaciji s plažom Sumratin. Očitovanje prenosimo u cijelosti:

– Aktualna situacija u Uvali Sumratin neugodna je za sve, no iz nje možemo izaći samo u skladu s propisima i štiteći interes RH.

Dubrovačko-neretvanska županija je, kao i resorno Ministarstvo, stranka u sporu i ne može napraviti ništa što bi moglo utjecati na spor i ugroziti interese Republike Hrvatske.

Ovdje želimo podsjetiti na situaciju s arbitražom za golf na Srđu. Da je Županija popustila urgiranjima oporbe i smanjila obuhvat, Republika Hrvatska bi izgubila arbitražni spor od 500 milijuna eura.

Uzrok ovog predmetnog spora su dvije kontradiktorne presude Visokog upravnog suda za koje koncesionar smatra da mu otežavaju, odnosno onemogućuju rad. On smatra da nema važeću koncesiju, mi i Državno odvjetništvo tvrdimo da ima.

Činjenica je da je, i nakon proturječnih presuda navedenog suda, koncesionar nastavio raditi i ostvarivati prihode na koncesioniranom području, ali je platio samo manji dio naknade. Mi inzistiramo na plaćanju naknade za koncesiju, što znači da mora podmiriti dug.

Što se presuda Visokog upravnog suda tiče, Državno odvjetništvo je, na traženje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, zatražilo ocjenu zakonitosti tih presuda uz sugestiju da ono smatra da su Županija i MMPI postupili ispravno u dodjeli koncesije.

Nakon prestanka djelovanja koncesionara, nastao je vakuum. Provjeravali smo što je sve moguće u ovoj situaciji, budući da se radi o ekskluzivnom gradskom prostoru i predmetu spora između koncesionara i Republike Hrvatske. Županija nije mogla naručiti radove čišćenja i održavanja prostora, nego je to mogla i trebala jedinica lokalne samouprave. To imamo potvrđeno i u dopisu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ispravno je da je Grad preuzeo tu obvezu, a troškovi održavanja, naravno, trebaju ići na teret koncesionara.

Dubrovačko-neretvanska županija čeka odluku Vrhovnog suda i po njoj ćemo postupiti – stoji u očitovanju.

Pročitajte još

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist

Raspisani natječaji za ravnatelje Lokruma i Dubrovačkih muzeja

Dulist

NA ULICI, BEZ REGISTRACIJA… Pod Dubom nova posta za prodaju rabljenih automobila!

Dulist