Aktualno

Župani traže odgodu odluke o sanaciji bolnica

bolnica medarevo90

Župani i ravnatelji bolnica tražit će od Ministarstva zdravlja odgodu primjene Zakona o sanaciji javnih ustanova jer, kako ističe Hrvatska zajednica županija, Zakon je nedorečen,

ne zna se na što se točno donosi, a županije kao osnivači bolnica se nisu stigle pripremiti za odluku. 

Županije se, naime, do kraja siječnja moraju odlučiti hoće li svoje bolnice prepustiti državi ili će milijunske dugove sanirati same. Pročelnici županijskih ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, ravnatelji županijskih bolnica, predstavnici Udruge poslodavci u zdravstvu te župani zainteresirani za tematiku okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija, raspravljali su o obvezama koje predstoje županijama kako bi se proveo postupak sanacije bolnica kojima su županije osnivači i na kojima županije kao vlasnici imaju upravljačka prava.

Iz Hrvatske zajednice županija, navodi se u priopćenju, ističu da im nitko nije objasnio što nosi predaja prava i znači li ona prenamjenu bolnica, gašenje pojedinih odjela te tko će sjediti u sanacijskim vijećima. Nejasno je definiran i sam dug, na koje vremensko razdoblje se odnosi te u kojem razdoblju se moraju podmiriti nepodmirene obveze ustanova.

– Jednokratna sanacija neće riješiti problem, potrebno je mijenjati model financiranja županijskih bolnica. Drugim riječima, Zakon je definiran i mora se provoditi, ali za donošenje odluke o tome kako provesti program sanacije naprosto nemamo dovoljno vremena. U ovom trenutku nemamo sve elemente za donošenje tako važne odluke, stoga svi zajednički zahtijevamo od Ministarstva zdravlja odgodu Odluke o sanaciji – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić.

– Zakonom nije predviđena ocjena uzroka poslovanja s manjkom prihoda i nije objašnjeno kako postupiti kad je poslovanje s manjkom prihoda. Nepoznate su osnove za izradu metodologije sanacijskog programa, nisu utvrđeni kriteriji za izbor i imenovanje sanacijskog upravitelja i vijeća, a ne zna se ni u kojem roku nakon stupanja na snagu zakona treba podmiriti nepokrivene obveze ustanova po završnom računu za 2012. godinu. Otvoreno je pitanje, dodao je, i sudbine novonastalih obveza u godini dana provođenja sanacijskog programa – istaknuo je ravnatelj šibenske Opće bolnice Željko Burić i tako naveo otvorena pitanja Udruge poslodavaca u zdravstvu.
Hrvatska zajednica županija na ovu je temu uputila i dopis ministarstvima zdravlja te financija.

Pročitajte još

Usprkos rekordnim padalinama voda je i dalje sigurna za piće

Dulist

Policija uputila apel građanima zbog kolapsa u prometu

Dulist

POTPUNI KOLAPS Od pošte Lapad do Brbore ura!

Dulist