AktualnoUrednički izbor

Župan o koncesiji u Uvali Lapad: Moramo paziti da ne prekoračimo ovlasti!

djir uvala 18

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić uputio je apel Vrhovnom sudu RH koji bi trebao razriješiti gordijski čvor po pitanju koncesije u Uvali Lapad. Podsjetimo, Vrhovni sud trebao bi donijeti odluku o tome koja je od dvije oprečne odluke Visokog upravnog suda po pitanju koncesije ispravna. No, postupak se itekako odužio.

– Apeliramo da Vrhovni sud donese odluku, kakvu god, mi ćemo po njoj postupiti i razriješit će se ova situacija. Županija, naša skupština, Ministarstvo i prvi stupanj suda su ocijenili kako smo koncesiju dali uredno i u to smo uvjereni, ali došlo je do žalbi na tu odluku. Pravosuđe kod nas to dugo razglaba i prošao je niz godina. Na Visokom upravnom sudu smo dobili dvije oprečne presude. Jedna je utvrdila da smo mi u pravu i da smo i mi i Ministarstvo postupili uredno, a druga je rekla da nismo. Ne znamo kako s time postupati, obratili smo se Državnom odvjetništvu, oni su zatražili ocjenu ustavnosti i zakonitosti tih odluka, odnosno da Vrhovni sud odredi koja je odluka ispravna – osvrnuo se Dobroslavić. Dodao je kako Županiji nije svejedno koju će odluku Vrhovni sud donijeti, ali da će postupati prema obje odluke jednako.

– Jedino što očekujemo je što brže očitovanje Vrhovnog suda i nadamo se da će se brzo dogoditi, iako nažalost još nije. Najveći problem ima koncesionar koji je uložio velika sredstva koja su na javnom dobru, dakle nisu u njihovom vlasništvu i ne mogu ih uknjižiti. On to može jedino rješavati u sporu s Republikom Hrvatskom. Ako presuda odluči da koncesionar nastavlja s tom koncesijom u Uvali Lapad, on će morati platiti zaostatke i nastavit će tamo raditi. U slučaju da presuda bude drukčija, koncesionar može potražiti sredstva, od njih se može nadoknaditi koncesijska naknada i ići će se u novi natječaj – objasnio je Dobroslavić te se zahvalio Gradu Dubrovniku i Čistoći Dubrovnik na pomoći kod održavanja plaže u Uvali Lapad. Međutim, rekao je kako i Grad i Županija imaju upozorenja budući da je riječ o spornoj situaciji, pa moraju paziti da ne prekorače svoje ovlasti.

– Također, problem Uvale Lapad je kvaliteta života na tom području. Razumijemo i podržavamo stavove gradskog kotara i Grada Dubrovnika i turističkih djelatnika, međutim, kako da se radi o sporu koji će se voditi između koncesionara i Republike Hrvatske, moramo biti vrlo pažljivi kako ćemo postupati. Ne smijemo dovesti Republiku Hrvatsku u nepovoljan položaj – izjavio je Dobroslavić.

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist