Koronavirus u HrvatskojŽupanija

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ ‘Situacija u županiji je stabilna, nema potrebe za stvaranjem zaliha’

nikola dobroslavic

Od izbijanja koronavirusa u Hrvatskoj aktivno smo uključeni u provođenje svih mjera oko eventualnog širenja. Do danas je službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo ukupno pristiglo 343 rješenja o nadzoru. Od 390 osoba koje su se nalazile pod nazdorom, nadzor je završio za njih 137 te nitko nije imao simptome. Trenutno su 23 osobe u samoizolaciji – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo prije početka 15. sjednice Županijske skupštine.

Dodao je kako se u karanteni trenutno nalaze dvije osobe i to jedna Argentinka te Amerikanac. Naglasio je kako karantena ima dovoljan broj smještajnih jedinica te da je opremljena svime potrebnim i da nesmetano funkcionira.

-Do danas je iz OB Dubrovnik na analizu u Zagreb poslano šest uzoraka i svi su bili negativni, a u tijeku je testiranje još dva uzorka i očekujemo rezultate sutra. S obzirom da smo prometno izolirani, imali smo problema s brzinom dostave uzoraka do Zagreba, ali tu nam je ‘uskočila’ Vatrogasna zajednica DNŽ koja po potrebi prevozi uzorke kako bismo što prije dobili rezultate – istaknuo je Cebalo.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je pripremljenost na razini kako na državnoj tako i na županijskoj razini te da se djeluje kako bi ugroza koronavirusa prošla sa što manje posljedica.

-Naš nacionalni stožer i županijski su do sada odlično odradili svoj posao. To možemo reći i za naše ustanove koje su u to maksimalno uključene poput Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice, policije, Zračne luke. U našoj županiji imamo još uvijek stabilnu situaciju budući da se radi o zarazi koja se može širiti, a očekujemo da će se u dogledno vrijeme i smanjivati. Kontroliramo situaciju, poduzeli li smo sve preporučene mjere, među njima i uspostavu karantene. Srećom nemamo zaraženih građana na našem području, a određeni je broj u izolaciji – rekao je župan Dobroslavić dodavši kako su počeli i poduzimati inicijativu kako bi se sanirala šteta po gospodarstvo.

-Posljedice će ovisiti o tome koliko će pandemija trajati. Europska komisija najavila je 25 milijardi eura za sanaciju štete, a dio će koristiti Hrvatska. Svi moramo poštivati upute stožera. Ova će pošast možda čak i rasti, ali ćemo je prevladati kao i sve druge izazvoe. Nema potrebe za bilo kakvom uznemirenošću. Poslovi i sve druge funckije obavljat će se u mjeri u kojoj je to dopušteno propisima i preporukama Stožera. Skupovi iznad 100 sudionika nisu preporučljivi, mi ih također ne podržavamo. Nema potrebe za nikakvim zalihama. Prošli smo teške dane prije 30 godina. Kako smo se znali tada ponašati, znamo i danas. Pobijedit ćemo sve izazove kao i dosada – zaključio je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist