Aktualno

ZRAČNA LUKA DUBROVNIK Zbog radova skraćena staza i manji broj slijetanja

zracna luka pista

Zračna luka Dubrovnik nastavlja početkom studenog s rekonstrukcijom uzletno-slijetne staze, koja je započela prošle godine i dovršena je zasad u duljini od 1200 metara, zbog čega će doći do ograničenja u broju slijetanja i polijetanja.

Iz Zračne luke taj su dio radova u sklopu projekta ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’, sufinanciranog sredstvima Europske unije kroz Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, ocijenili najosjetljivijim te su ga podijelili na tri faze, koje će se odviti u razdoblju od 28. listopada 2018. do 30. ožujka 2019. godine.

U prvoj fazi, u prvom dijelu studenog, započet će radovi na rekonstrukciji staze, koja će biti ograničena na 1425 metra za slijetanje te 1575 metara za uzlijetanje. Radovi se u drugoj fazi, do početka prosinca, nastavljaju uz promijenjena ograničenja: 1425 metra za slijetanje te 1515 metara za uzlijetanje. U trećoj fazi, do ožujka 2019., tijekom radova se očekuju znatno manja ograničenja staze u odnosu na prve dvije faze, jer će raspoložive duljine slijetanja I uzlijetanja iznositi 2100 metara.

-U navedenim fazama realizacije projekta osigurat će se ILS LOC ONLY procedura slijetanja zrakoplova iz smjera RWY12 i procedure slijetanja zrakoplova RWY12 i RWY30 na temelju satelitsko-navigacijske tehnologije (GNSS) – napominju iz ZLD.

S obzirom da je duljina raspoložive staze kritično ograničenje za operacije zrakoplova u prvoj i drugoj fazi očekuju se operacije zrakoplova kojima slijetanje i polijetanje nije ograničeno navedenom duljinom staze.

-Svi naši korisnici usluga su s ovom odlukom već ranije obaviješteni službenim putem, te su prilagodili svoje redove letenja u skladu s ograničenjima. Zračna luka Dubrovnik odobrila je red letenja za zimsku sezonu 2018./2019. svim zračnim prijevoznicima koji su ga podnijeli. Uz odobrenje zahtjeva dostavljeni su definirani uvjeti za operacije zrakoplova prema navedenim fazama Projekta – ističu iz Zračne luke.

Smatraju kako je realno za očekivati da neće svi prijevoznici u prvim dvjema fazama uspjeti osigurati odvijanje operacija zbog nemogućnosti prilagodbe flote operativnim ograničenjima.
-S našim nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlines osigurali smo prometovanje za i iz Zagreba na način da će u uporabi biti manji zrakoplovi kako bi svakom putniku bilo omogućeno doputovati i otputovati iz i za Dubrovnik – napominju.

Inače, razdoblje studenog i prosinca odabrano je za radove na stazi zbog najmanjeg broja letova tijekom godine u tom razdoblju.

-Sve naše cijenjene korisnike usluga molimo za strpljenje i razumijevanje obzirom da se radi o golemom projektu koji bi trebao zadovoljiti potrebe svih naših korisnika za budućih dvadesetak godina – zaključuju iz Zračne luke Dubrovnik.

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist