Aktualno

ZORAN MILANOVIĆ Hrvatska na rat u Ukrajini ne može utjecati, niti ga zaustaviti

zoran milanovic 2 1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pojasnio je zašto je odbijo suglasnost za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u misiji potpore Ukrajini. Rat u Ukrajini, koji je posljedica ruske agresije, ne predstavlja napad na neku od članica NATO-a, te stoga nije moguće aktivirati članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, čime Republika Hrvatska nema međunarodno-pravnu obvezu sudjelovanja u sukobu, stoji u priopćenju s Pantovčaka.

Predsjednik Milanović istaknuo je kako Ukrajina jest žrtva agresije te da Hrvatska treba pružiti svu moguću humanitarnu pomoć. Ipak, unatoč velikoj vojnoj podršci koju Ukrajina prima, kraj rata se ne nazire, a postoji opasnost da se sukob proširi izvan granica Ukrajine. Milanović smatra da je ključna zadaća hrvatskih institucija, uključujući njega kao predsjednika, zaštititi Hrvatsku od uplitanja u rat te poduzeti sve potrebne mjere kako bi zemlja ostala izvan ratnih sukoba.

Banner 300x250 DU 1

– Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno utjecati, niti ga može zaustaviti. Ali, promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može spriječiti širenje rata prema hrvatskim granicama i osigurati mir i sigurnost svim hrvatskim građanima. Vlada RH od mene, Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, zatražila prethodnu suglasnost za 13 odluka o sudjelovanju pripadnika naših oružanih snaga u misijama, operacijama i aktivnostima NATO-a, EU i UN-a,  u Europi i svijetu. Prethodnu suglasnost nisam dao jedino na odluku o sudjelovanju hrvatskih vojnika u operaciji pružanja logističke potpore i obuke ukrajinske vojske. Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, neću dopustiti sudjelovanje pripadnika naših oružanih snaga u takvoj misiji koja može potencijalno štetno djelovati na nacionalne interese Hrvatske, bez obzira i na to što je Vlada ranije svojevoljno preuzela obavezu u ime RH, znajući da nema moju suglasnost i znajući da tako krši i siluje hrvatski Ustav- izjavio je predsjednik Milanović putem svojih društvenih mreža.

Pročitajte još

Probušene gume Ryanairovog aviona zaustavile promet u Bergamu, otkazan let i za Dubrovnik

Dulist

Dobrodošlica za 36 novih policijskih službenika: Raspoređeni u postaje diljem županije

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist