Zanimljivosti

Znate li zašto se na Badnjak kiti jelka?

kicenje bora jelke

Tradicija božićnog darivanja, zbog koje stavljamo poklone jedni drugima ispod jelke, preuzeta je iz Biblije, međutim, zašto kitimo božićnu jelku, nije potpuno jasno. O ovoj tradiciji postoji nekoliko teorija.

Kićenje božićnog drvca ponekad se smatra usvojenom poganskom tradicijom ukrašavanja i štovanja zimzelenog drveća za vrijeme zimskog solsticija, a kršćanstvo je pak tradiciju nastavilo.

Vjeruje se da su s ukrašavanjem božićnog drvca počeli luterani u Njemačkoj u 16. stoljeću, a zatim se taj običaj proširio na ostatak svijeta. Iako brojni vjernici diljem svijeta prakticiraju kićenje bora kao obiteljski običaj za badnju večer, još uvijek se ne zna gdje je nastala ova božićna tradicija.

Jedna legenda tvrdi da je engleski propovjednik u 7. stoljeću u Njemačkoj protumačio jedinstvo Svetoga Trojstva koristeći sortu sjeverne bijele jele trokutastog oblika koja je simbolizirala Trojstvo.

Druga legenda govori da je Martin Luther ukrasio božićno drvce početkom 16. stoljeća svjećicama, dok je u srednjem vijeku u nekim dijelovima Europe postojao običaj priređivanja predstave o raju u crkvama za vrijeme Božića, tijekom koje bi se na stablo vješale jabuke kao simbol spoznaje dobra i zla prema biblijskoj priči o Adamu i Evi.

Neki pak smatraju da se razlog kićenja bora na Badnjak krije u rimskoj povijesti. Prema ostavštini rimskih pisaca Rimljani su kitili sva drvca koja su našli za vrijeme slavljenja rođenja boga Sunca. Taj se običaj dalje proširio na zemlje koje su Rimljani osvojili. Smatra se da je nakon toga Katolička crkva ovim običajem počela svetkovati Krista.

U Hrvatskoj se bor počeo kititi pod njemačkim utjecajem i to sredinom 19. stoljeća. Do tada su se domovi ukrašavali zelenilom, cvijećem i plodovima na Badnjak.

Inače, najstarije hrvatske jaslice potječu iz 17. stoljeća, a nalaze na otočiću Košljunu kraj otoka Krka.

Isto tako, ako niste znali, prema katoličkim pravilima bor bi trebalo kititi na Badnjak i držati ga okićenog sve do nedjelje nakon blagdana Sveta tri kralja ili Bogojavljenja, bez obzira na početak pravoslavnog Božića.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist