Zanimljivosti

Znate li tko je održao prvo kulturno događanje u prosincu 1991.?

Dubrovački simfonijski orkestar objavio je zanimljivu fotografiju i prisjetio se koncerata davne 1991. godine i kako su istaknuli – prvog kulturnog događanja u ratnom Dubrovniku.
– Dolaskom prosinca ne možemo se ne prisjetiti ovih dana i koncerata 1991. godine. Dva su koncerta u prvom tjednu prosinca 1991. godine pokazala snagu duha ovog Grada. Dana 5. prosinca 1991., kada je svijet obilježavao 200. obljetnicu Mozartove smrti, u opkoljenom gradu, u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, uz agregat, za okupljenu publiku, ali i sve one koji tamo nisu mogli biti, održan je koncert. Nastupio je Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Iva Dražinića, gitarski duo Ante Skaramuca-Frano Matušić i Frano Krasovac na klaviru, a slikar Josip Škerlj priredio je izložbu. Bilo je to prvo kulturno događanje u ratnom Dubrovniku, s Mozartom je počelo… i idejom gospara Vida Peručića i Maria Polzera, ističu iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra te dodaju:
– Tri dana poslije, 8. prosinca, na još jedan hladni zimski dan, u gradu punom dima, gradu čije su ulice bile prekrivene kupama i ciglama, nakon mise u Katedrali, svirao se koncert posvećen svim stradalima u obrani Grada. Duboko ganut pogibijom prijatelja Siniše Tkaleca, solist koncerta, kontrabasist Denis Ajduković ovaj je koncert nazvao „Za sve Siniše“. Koncertom je ponovno ravnao mo Ivo Dražinić, a na programu su bila djela Sorkočevića, Mozarta i Dittersdorfov Koncert za kontrabas i orkestar. Zatim su se nastavili koncerti. Dana 14. prosinca s DSO-om je nastupila Ruža Pospiš Baldani, na Božić uz orkestar i Mješoviti zbor Libertas i Mali raspjevani Dubrovnik s Đelom Jusićem… To su bili koncerti koji se ne zaboravljaju – zaključuju iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Fotografija: DSO/ priv. arh. Denis Ajduković

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist