DuList IN

Znate li što je ‘Greenliving’ i kako razviti ekološku svijest u svakodnevnom životu?

shutterstock 90312910 Sarunyu foto

Greenliving je naziv koji se zapravo odnosi na napore pojedinaca koji žele živjeti na način koji minimizira negativni utjecaj na okoliš. Ovaj način života uključuje smanjenje potrošnje resursa, povećanje energetske učinkovitosti, recikliranje, korištenje obnovljivih izvora energije i podržavanje održivih praksi u svakodnevnom životu.

Jedan od ključnih aspekata greenlivinga je smanjenje potrošnje energije, prenosi Žena.hr. Postoje razne mjere koje možeš poduzeti kako bi se smanjila potrošnja energije u domu. Primjerice, umjesto tradicionalnih žarulja zamijeni ih energetski učinkovitim LED žaruljama, koje troše manje energije i imaju dulji vijek trajanja. Također, dobra izolacija tvog stana može smanjiti gubitak topline tijekom zime i hladnoću tijekom ljeta, što će rezultirati manjom potrošnjom energije za grijanje i hlađenje. Smanjenje potrošnje vode također je iznimno važan aspekt greenlivinga. Oni koji prakticiraju greenliving, često instaliraju uređaje za štednju vode kao što su štedljivi tuševi i slavine. Također, služe se jednostavnim trikovima kojima mogu smanjiti potrošnju vode u kuhinji i kupaonici. Najjednostavnije, isključe slavinu dok peru zube ili posuđe na ruke.

Recikliranje je još jedan ključni dio greenlivinga. Umjesto da otpadne materijale bacaju u komunalni otpad, ekološki osvješteni individualci ih odvoje za recikliranje. Sortiranje otpada kod kuće omogućuje ponovnu upotrebu sirovina i smanjuje količinu otpada koja završava na odlagalištima. Također, oni kompostiraju organski otpad kako bi primjerice, proizveli vlastito gnojivo za vrtno bilje. Još jedan važan aspekt greenlivinga je da kupnja lokalno uzgojene hrane koja je proizvedena bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva. Također, savjetuje se kod ovog način života da pojedinci koriste višekratne alternative kod jednokratke plastike tako da zamjene plastične vrećice s platnenim torbama.

Kada je u pitanju prijevoz, greenliving apelira na alternativne načine putovanja koji su manje štetni za okoliš. Taj način života savjetuje smanjenje korištenja automobila i umjesto toga, greenliving individue radije voze bicikl ili javni prijevoz. A neke tvrtke promoviraju carpooling. Riječ je o praksi u kojoj više osoba dijeli isto vozilo za put do posla.

FOTO: Shutterstock

Pročitajte još

Lukrecija Dragić i Jelena Atabeyki dale Dubrovkinjama vrijedne savjete za ljeto

Dulist

IVANA BRAILO DRNAS – TIK TOKERICA ‘ZUANZA IN THE CLOUDS’ Glavi je ponekad mjesto baš u oblacima!

Ivana Mijić Vulinović

Stotine posjetitelja uživalo je u filmovima pod zvjezdanim nebom Lopuda

Dulist