Zanimljivosti

Znanstvenici upozoravaju: Svijet se nezapamćeno zagrijava, posljedice će biti teške

Rekordno visoke emisije stakleničkih plinova i smanjenje onečišćenja zraka izazvali su nezapamćeno ubrzavanje globalnog zagrijavanja, upozorilo je 50 istaknutih svjetskih znanstvenika.

Od 2013. do 2022., “zagrijavanje zbog ljudskih djelatnosti raste nezapamćenim ritmom od više od 0,2 stupnjeva Celzijevih po desetljeću”, objavili su znanstvenici u recenziranom istraživanju namijenjenom kreatorima politika, piše Poslovni.hr. 

Prosječne godišnje emisije u istom razdoblju iznosile su rekordnih 54 milijardi tona CO2 ili ekvivalent u drugim stakleničkim plinovima, što je oko 1700 tona svake sekunde.

Svjetski čelnici dobit će nove podatke na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju ove godine na kojem će biti razmotren napredak prema ostvarenju ciljeva iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine,

“Premda još nismo dosegnuli zagrijavanje od 1,5 stupnjeva, ugljični proračun”, odnosno količina stakleničkih plinova koje ljudi mogu emitirati a da ne premaše taj prag, “vjerojatno će biti prekoračen za samo nekoliko godina”, rekao je glavni autor izvješća Piers Forster, profesor fizike na Sveučilištu u Leedsu.

Taj proračun smanjio se za polovicu otkako je UN-ovo savjetodavno tijelo za klimu, Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC), prikupio podatke za svoje najnovije izvješće iz 2021., po Forsteru i kolegama, od kojih su mnogi sudjelovali u radu IPCC-a.

Da bi imali 50-postotne izglede zaustaviti zagrijavanje ispod praga od 1,5 stupnjeva Celzijevih, emisije CO2, metana i drugih plinova koji izazivaju globalno zagrijavanje, koje većinom uzrokuje izgaranje fosilnih goriva, ne smiju premašiti 250 milijardi tona, istaknuli su znanstvenici.

Poboljšanje izgleda na dvije trećine ili četiri petine povećalo bi manevarski prostor na 150 odnosno 100 milijardi tona emisija stakleničkih plinova, što je dvije do tri godine više po sadašnjem ritmu emisija.

Da bi pariški klimatski ciljevi ostali u igri, trebalo bi smanjiti onečišćenje ugljičnim dioksidom za barem 40 posto do 2030. i posve ga eliminirati do polovice stoljeća, po proračunima IPCC-a.

Ilustracija: Flickr

Pročitajte još

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1687. Umro vjerski pisac i pjesnik Bernard Đurđević

Dulist

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca