Aktualno

ZNANSTVENA TRIBINA ‘Malostonska kamenica: Što nam donosi budućnost?’

Plakat 1

Šesta znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom ‘Malostonska kamenica: Što nam donosi budućnost?’ upriličit će se 20. ožujka u 19 sati, u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini će sudjelovati prof. emeritus Damir Viličić, Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, v. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more DNŽ Ivo Klaić, predstavnik udruge ‘Stonski školjkari’ Vedran Kunica, doc. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku i dr. sc. Rade Garić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Od nekoliko desetaka vrsta kamenica koje se konzumiraju širom svijeta, posebno mjesto zauzima europska plosnata kamenica Ostrea edulis. Iako je prirodno nastanjivala obale od Sjevernoga do Sredozemnog mora, a uzgajala se još od rimskih vremena, ova višestoljetna gastronomska zvijezda krajem prošlog stoljeća gotovo je iščezla s profinjenih europskih trpeza. I dok su sjećanja na domaću europsku nestajala pred uvoznim vrstama kamenica, u Malostonskom je zaljevu domaća, malostonska kamenica odolijevala i ratovima, i bolestima, i drugim nedaćama. Jedinstveni okus kombinacije lako probavljivih bjelančevina, masti, omega 3 masnih kiselina i specifičnoga ugljikohidrata glikogena, zajedno s vitaminima, mineralima i masnim kiselinama, najbalansiraniji je zimi, kad se ovaj školjkaš priprema za razmnožavanje.

Što Malostonski zaljev znači malostonskoj kamenici, a što mu ona daje zauzvrat? Hoće li malostonska kamenica odoljeti razvoju prometa, industrije i turizma u okruženju? Može li se proizvodnja povećati, a kvaliteta zadržati? Što nedavno dobivena europska oznaka izvornosti znači proizvođačima?

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist