Zanimljivosti

ZMAJSKI STOL DUBROVNIK Održana tribina ‘Quo vadis Hrvatska?’

zmajevi002

U prigodi zborovanja Zmajskih stolova južne Hrvatske, što se ove godine održava u Dubrovniku, a na kojem sudjeluju članovi Družbe iz Zadra, Šibenika, Splita i naše Matice iz Zagreba, održana je u Dvorani pape Ivana Pavla II. javna tribina pod naslovom ‘Quo vadis Hrvatska?’ s predavačem dr. sc. Nevenom Šimcem.

Zborovanje će se nastaviti u nedjelju posjetom Konavlima (Čilipi, Gruda, Sokol Grad).
Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ tradicionalno hrvatsko svjetovno bratstvo i kulturna udruga osnovana je u Zagrebu 1905. (prije 109 godina).Nevladina je, nepolitička, nadstranačka i neprofitna udruga koja djeluje na području kulture, a poglavito očuvanju hrvatske kulturne i prirodne baštine te opstojnosti hrvatskoga naroda i države. Sjedište Družbe je u Zagrebu u kuli nad Kamenitim vratima, a u svakoj županiji Družba ima svoj zmajski stol. Ima svoju himnu i zastavu, a djeluje pod geslom „Pro aris et focis Deo propitio“ (Za oltare i ognjišta Božjom pomoću).
Družbom rukovodi Meštarski zbor, na čelu kojega je Veliki meštar, a ovu časnu dužnost momentalno obnaša prof. dr. Nevio Šetić, nekadašnji savjetnik u uredu predsjednika Tuđmana i zastupnik HDZ-a u Hrvatskome saboru. Bila je prva kulturna udruga u Hrvata koju su komunističke vlasti zabranile i raspustile 1946. i naravno konfiscirale njenu pokretnu i nepokretnu imovinu. Družba je obnovljena u Zagrebu u lipnju 1990. godine i tako je postala prva od svih zabranjenih hrvatskih udruga koja je započela svoje djelovanje u osvit stvaranja neovisne hrvatske države. Mnogi su ugledni Hrvati bili, a i danas su članovi Družbe: utemeljitelj i prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, kardinal blaženi Alojzije Stepinac, kardinal Franjo Kuharić.

O predavaču:
Dr. sc. Neven Štimac doktorirao je u Parizu na temu ‘Europska konvencija o pravima čovjeka i Francuska’ što je nostrificirao u Zagrebu . Od 2002. godine je u Zagrebu i Zadru konzultant za pravna i institucionalna pitanja korištenja zajmova Europske investicijske banke (EIB) javnim tvrtkama u RH.
Među ostalim, autor je izdanja demokratske i europske pedagogije: Abeceda demokracije (1999), Protiv korupcije (četiri izdanja: 2000, 2004, 2007. i 2009.), Izazovi i zamke globalizacije (2001), Europski principi javne uprave (2002) i Što su to europske integracije? (2007. i 2011.) u izdanju udruga Udruge za demokratsko društvo – UDD (Zagreb), Hrvatskog kulturnog društva Napredak (Sarajevo) i Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje – Robert Schuman (Zagreb-Split).
Redovito surađuje u europskim i međunarodnim temama svijeta i društva: u Katoličkom tjedniku (Sarajevo, 2002-2003), u Svjetlu riječi (Sarajevo) od 2004, te u časopisu Nova prisutnost (Zagreb) od 2005. Pisac je studija, eseja i članaka u francuskim, bosansko-hercegovačkim i hrvatskim časopisima i novinama, o javnoj upravi, europskim integracijama, decentralizaciji, obrazovanju kadrova javne uprave, korupciji, kršćanima u politici – u demokraciji, zauzetosti u politici…

Pročitajte još

SREDNJI VIJEK ili TUPOST Ima li u apartmanima u Gradu tople vode?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1837. Rođen znameniti političar Pero Čingrija

Dulist

U ‘Oluji’ uživao i Rade Šerbedžija sa suprugom

Dulist