Aktualno

Zmajlović: Studija se mora dopuniti!

vlada zmajlovic

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović zatražio je od Bosne i Hercegovine dopunu studije utjecaja na okoliš za zahvat HE Dabar u okviru projekta Gornji Horizonti.

– Ne smijemo dozvoliti da se ugrozi stanje voda i ekosustava u Delti Neretve. Štoviše, moramo učiniti sve da se ono očuva i u budućnosti popravi-  istaknuo je ministar Zmajlović u dopisu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nakon uvida u Studiju utjecaja na životnu sredinu HE Dabar.

Iz BIH su utvrdili nedostatak analiza pojedinih sadržaja te da na osnovu postojećeg sadržaja nije moguće donijeti ocjenu da je Studija cjelovita i u potpunosti stručno utemeljena.

U Ministarstvu ocijenjuju da Studija nije u potpunosti dala ocjenu utjecaja na okoliš, što je trebala prema projektnom zadatku, te kako nisu sagledani  mogući utjecaji zahvata na prirodu.

Studija nije uzela u obzir sve potencijalne utjecaje u prekograničnom području bioraznolikosti u cjelini, s osvrtom na djelatnosti lokalnog stanovništva koje o takvoj bioraznolikosti ovise, pa tako ona nije stručno utemeljena ni relevantna. Studija mora sagledati i utjecaj na gospodarske aktivnosti u Delti Neretve, na poljoprivredu, lovstvo, plovnost, upravljanje akumulacijom i načinom evakuacije vode kod nailaska uzvodnih vodnih valova, uzgoj školjaka, utjecaj zaslanjenja delte zbog smanjenja dotoka slatke vode i druge djelatnosti. Međutim, ne nudi konkretne podatke i ne sagledava posljedice za staništa, floru i faunu područja delte koja ovisi o stanju i zbivanjima u uzvodnom dijelu sliva Neretve.

Kroz Studiju nije istražen mogući utjecaj ni na Ramsarsko područje, na zaštićena područja i područja ekološke mreže koje se nalaze u obuhvatu zahvata te utjecaj na deltu Neretve i njene ekosustave u cjelini . Nisu dosljedno primijenjene ni europska Okvirna direktiva o vodama i Direktiva o staništima, te se tako traži dopuna Studije kako bi se nastavilo s aktivnostima vezanim za provođenje javne rasprave na području Hrvatske i konačno mišljenje u postupku.
 

Pročitajte još

Dom umirovljenika u Gružu dobio uporabnu dozvolu!

Dulist

Lokaliziran požar iznad Belvederea

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist