Aktualno

ZLD i Park Prevlaka od posebnog interesa za RH

aerodrom zracna cilipi7273

Zračna luka Dubrovnik i Park Prevlaka našli su se na popisu trgovačkih društava od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koju je danas donijela Vlada.

Naime, Vlada RH je temeljem Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH sastavila listu trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za RH, s namjerom da za neke od njih pronađe strateškog partnera, a u drugima proda svoj udio u vlasništvu.

Trgovačka društva od posebnog interesa za RH (u koje spadaju i Zračna luka Dubrovnik i Park Prevlaka) su ona u kojima država ima većinski udio, a koja nisu infrastrukturna, energetska i sl., trebaju restrukturiranje, dokapitalizaciju ili privatizaciju u cijelosti ili u dijelu, a koja dosežu visoku dodanu vrijednost i dobit. Takva društva su i ona čije dionice kotiraju na uređenom tržištu kapitala, a u kojima je ukupno vlasništvo države manje od 50 posto, a u njima država pokušava doseći primarno gospodarske ciljeve i to najčešće zajedno s drugim tj. privatnim investitorima, a pod istim uvjetima kao ostali investitori, te vođena istim interesom.

Za razliku od onih od posebnog interesa, trgovačka društva od strateškog interesa za RH su ona u kojima Republika Hrvatska kao dioničar ili udjeličar, osim gospodarskih, ostvaruje i strateške ciljeve, kao što je zakonsko i učinkovito ostvarivanje prenesenih javnih ovlasti, sigurnost, osiguranje zdravlja, važne infrastrukture, neometane opskrbe stanovništva i poslovnih subjekata, te osiguranje gospodarskih službi u interesu građana i države. Takva trgovačka društva prihode ostvaruju na temelju dodijeljenih javnih ovlasti u kojima država sudjeluje u određivanju cijene proizvoda i usluga.

U obrazloženju odluke kaže se kako za društvima od strateškog značaja postoji dugoročna društvena potreba. U tu grupu spadaju društva koja isporučuju robe i usluge svim građanima.
– Država, putem resornog ministarstva zbog jednakopravnog pristupa i veće ekonomske učinkovitosti, regulira samostalno i putem agencija, uvjete njihova poslovanja, dodjeljuje koncesije, te regulira cijene i druge uvjete poslovanja – navodi se u obrazloženju.

S druge strane, Vlada u obrazloženju svoje odluke navodi kako su trgovačka društva od posebnog interesa u većinskom vlasništvu države 'državna ulaganja koja dosežu visoku dodanu vrijednost i dobit'.
– Očekuje se da ta trgovačka društva natprosječno ulažu u investicije, istraživanje i razvoj. Ta društva sa svojim proizvodnim potencijalom moraju doprinositi stabilnosti i razvoju pojedinih krajeva, države i regije, a njihova dobit bit će važan prihod države – navodi se u obrazloženju.

Za trgovačka društava od posebnog interesa, čije dionice kotiraju na uređenom tržištu kapitala, a u kojima Republika Hrvatska ima ukupno vlasništvo manje od 50 posto, država pokušava doseći primarno gospodarske ciljeve i to najčešće zajedno s drugim tj. privatnim investitorima, a pod istim uvjetima kao ostali investitori, te vođena istim interesom.
 

Na listi trgovačkih društava od strateškog interesa navedene Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Autocesta Zagreb – Macelj, Autocesta Rijeka – Zagreb, Bina-Istra, HŽ Infrastruktura, Plovput, Odašiljači i veze, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Hrvatska elektroprivreda, Plinacro, Janaf, Podzemno skladište plina, Hrvatski operator tržišta energije, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija, HŽ Putnički prijevoz, Agencija za komercijalnu djelatnost, Agencija Alan, Pomorski centar za elektroniku, Središnje klirinško depozitarno društvo, Hrvatske vode, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA), Financijska agencija (FINA) i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Osim Zračne luke Dubrovnik i Parka Prevlaka, na popisu trgovačkih društava od posebnog interesa u kojima država ima većinski udio su ACI, Croatia Airlines, Jadrolinija, Luka Rijeka, Zračna luka Osijek, Zračna luka Pula, Zračna luka Rijeka, Zračna luka Zadar, Zračna luka Split, Zračna luka Zagreb, Imunološki zavod, Narodne novine, Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, Zrakoplovno-tehnički centar, Brodarski institut, HP – Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka, HŽ Cargo, Luka Vukovar, APIS IT, Brijuni rivijera i Club Adriatic.

Vlada je objavila i popis trgovačkih društava od posebnog interesa u kojima Republika Hrvatska ima vlasništvo manje od 50 posto i čije dionice kotiraju na uređenom tržištu kapitala su INA – Industrija nafte, Končar elektroindustrija, Petrokemija, Podravka, Đuro Đaković Holding i Sunčani Hvar.

Pročitajte još

Publika uživala u predstavljanju soneta i basni Stijepa Mijovića Kočana te projekciji njegove drame “Baka bijela”

Dulist

Grom ‘spržio’ milijunsku rasvjetu na Mostu

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist