AktualnoSport

ZLATNI MOMCI U finalu svjetskog prvenstva sve golove dali Jugaši!

vaterpolo reprezentacija00

Hrvatska vaterpolska reprezentacija do zlata na svjetskom prvenstvu došla je na krilima Jugaša.

Jugaši su tako u finalu jedini zabili golove Mađarima, svih osam komada. Sukno je protivnički gol tako napunio tri puta, Garcia je zaslužan za dva gola dok su po jedan pogodak postigli Joković, Macan i Lončar. Naš gol je vjerno čuvao još jedan Jugaš – Marko Bijač.

Kapetan reprezentacije Sandro Sukno odrastao je u Jugu gdje mu je igrao i otac Goran te brat Ivan. S Jugovom kapicom igrao je do 2011. godine. Danas je u momčadi talijanskog Pro Recco dok je prije toga jednu sezonu igrao za riječko Primorje. Već s 18 godina debitirao je za hrvatsku reprezentaciju gdje je nastupio na Europskom prvenstvu u Malagi 2008. godine, a danas s 27 godina najbolji je igrač svijeta!

Maro Joković, Župski Jugaš. Iako još nije napunio trideset za ovim se iskusnim ljevakom otimaju mnogi klubovi. Kada je 2007. godine Kržić zaključio svoju bogatu, igračku karijeru, Joković je dobio svojih ‘pet minuta’. Koje još traju! Uzeo je kapicu s brojem pet, koja je desetljećima pripadala Kržiću i nastavio svojom ljevicom ‘potpisivati’ asistencije i pogotke u bazenu. Nakratko je, dvije sezone (2013./14. i 2014./15) otišao iz svog matičnog kluba i potpisao ugovor s Pro Reccom. Od sezone 2015./16. ponovno je igrač Juga. U nizu medalja koje je osvojio s reprezentacijom, a prvi ga je put u momčad pozvao veliki Ratko Rudić 2006. godine, Maro se može pohvaliti prvim zlatom sa Svjetskog prvenstva u Melbourneu. Nakon 10 godina, u subotu je medalju istog sjaja objesio oko vrata.

Marko Macan, rođen 1993. godine sa svojih 195 cm visine i 98 kilograma težine, pravi je ‘macan’. Vaterpolist je Juga od samih početaka, a izborik Tucak ga je u reprezentaciju pozvao 2012. godine. Igra na poziciji beka. Svoju prvu reprezentativnu medalju osvoji je lani na Olimpijadi u Riju čime je zauzeo uvjerljivo prvo mjesto kao najmlađeg Jugaša s Olimpisjkom medaljom u povijesti dubrovačkog kluba.

Luka Lončar hrvatski je vaterpolist koji je od početka karijere igrao za zagrebačku Mladost. Za hrvatsku seniorsku reprezentaciju prvi put je nastupio na Mediteranskim igrama 2013. u Mersinu gdje je osvojio zlato. Za reprezentaciju je igrao i na SP-u 2013. u Barceloni. Od sezone 2015./16. nosi kapicu dubrovačkog Juga. Proglašen je najboljim igračem Jadranske lige u sezoni 2016./17., kad je Jug nadmoćno obranio naslov.

Potpisavši ugovor na tri godine španjolski ljevoruki igrač Xavier García Gadea 2015. godine postao je novi igrač VK Jug Croatia osiguranja. Rođen je u Barceloni, a vaterpolom se bavi od 1990. godine. U karijeri je igrao za UE Horta, CN Barcelonu, CN Terrasu, CNA Barcelonetu i Primorje EB. Od 2013. državljanin je Republike Hrvatske, a od 2016. godine igra za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju.

Uz osam briljantnih golova Jugaša, pobjeda bi bila puno teža bez sjajnog Marka Bijača prvog vratara reprezentacije i naravno svoga Juga kojemu je kapetan. Za  reprezentaciju brani od 2013. kada ga je izbornik Ivica Tucak pozvao za nastup na Mediteranskim igrama i Svjetskom prvenstvu. Već sa 22 godine dostojno je zamjenio Josipa Pavića koji je čuvao hrvatska vrata dugih 16 godina. Na njega je posebno ponosan njegov otac Maro, vaterpolski veteran, koji je u povjesti dubrovačkog kluba zapamćen po osvajanju prvog trofeja hrvatskog kupa iz 1994 godine.

Iako se u samom finalu nisu upisali u listu strijelaca Andro Bušlje i Loren Fatović bili su izuzetno bitne karike cijeli turnir Svjetskog prvenstva u Budimpešti.

Andro Bušlje, dijete je Juga, a nedavno je prešao u Olympiakos. S reprezentacijom je od 2007. godine, i od tada nije propustio niti jedan nastup. Bušlje je tako prikupio 56 nastupa za reprezentaciju s kojom je osvojio tri bronce, srebro, a u Budimpešti se okitio drugim zlatom! S Jugom je osvojio je naslov prvaka Europe 2006., Europski superkup, tri naslova državnog prvaka i dva nacionalna kupa. Kao trener Porporele osvojio je 2007. godine Divlju ligu.

Loren Fatović je najmlađi hrvatski reprezentativac. Prvi put reprezentativnu kapicu stavio je prije dvije godine u utakmici Svjetske lige između Hrvatska i Turska u Šibeniku. Ovaj 21-godišnjak sin je legendarnog Jugaša Elvisa Fatovića, danas izbornika reprezentacije Australije. Za mladog Fatovića, trener Juga Vjekoslav Kobeščak izjavio je kako je to igrač koji je najviše napredovao ove sezone. Jedini je igrač Juga koji je ove sezone odigrao svih 39 utakmica u kojima je klub nastupao u pet natjecanja (Kup RH, Prvenstvo RH, Liga prvaka, Super kup i Regionalna liga) i drugi je strijelac kluba sa 77 postignutih golova.

 

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist