DuList IN

Ženska klapa Figurin poziva na prvi samostalni koncert u Lazaretima!

Festival u Posusju 2022

Ženska klapa Figurin organizira prvi samostalni, cjelovečernji koncert i to u Dubrovniku, točnije u Lazaretima. Ulaz je slobodan, uz priliku za dobro­voljne donacije za Dubrovkinju Doris Bender. Koncert je osmišljen u tri bloka izvornih klapskih napjeva i skladbi koje potpisuju istaknuti klapski autori poput Krešimira Magdića, Joška Ćalete, Moji­mira Čačije, Marka Rogošića i Vicka Dragojevića.

Gosti na koncertu bit će dubrovačka klapa Ragusavecchia. Prvi samostalni koncert ‘Figurinki’ osmi­šljen je kao predstavljanje klape i njezina rada rodnome gradu, s obzirom na to da je većina klapskih članica iz Dubrovnika te zato što ostvaruju brojne poveznice s dubrovačkim klapskim svijetom, kako svojim repertoarom, tako i suradnjama.

Zagrebacki klapski ciklus foto Magda Galic
Zagrebački klapski ciklus, foto Magda Galić

— Posebno nas veseli što je upravo Dubrovnik naš grad domaćin jer smo djelovanje započele pod okriljem Udruge studenata Dubrovnika ‘Liber­tas’ u Zagrebu. Godine djelovanja klape u Zagrebu, popraćene brojnim nastu­pima diljem Hrvatske i inozemstva, bile su protkane čežnjom naših članica Dubrovkinja za rodnim krajem i zato se ovom prigodom želimo vratiti onamo odakle smo potekle – ističu iz klape Figurin za DuList.

Više od usputnog hobija
Nedavno su sudjelovale na Natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe gdje su osvojile drugu nagradu struč­nog žirija, odnosno srebrno priznanje. Osvojena nagrada im puno znači jer, kako kažu, svaka od njih puno ljubavi, truda i vremena posvećuje klapi.

S klapskih prijateljima u Klubu Dubrovcana
S klapskim prijateljima u Klubu Dubrovčana

— Pjevati u klapi više je od usputnog hobija, može se reći da je to zapravo stil života. Iako pretežno vlastitim sred­stvima plaćamo odlaske na klapske smotre i festivale ili organizaciju vlasti­tih koncerata i događanja, smatramo da su takva ulaganja vrijedna, kako za naš osobni razvitak, tako i za održava­nje klapske kulture i tradicije u cjelini. Važno je uvijek iznova napomenuti da je sam UNESCO prepoznao vrijednost klape i klapskog pjevanja, tako da je klapsko pjevanje uvršteno u Reprezen­tativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2012. godine – navode naše sugovornice. U protekloj su godini zabilježile nekoliko putova­nja i gostovanja, a svakako izdvajaju putovanje u Makedoniju gdje su imale čast uveličati 20. obljetnicu djelova­nja Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu.

— Posebno zahvaljujemo KUD-u ‘Stje­pan Radić’ iz Pridvorja koji su nam omogućili sudjelovanje na tako lijepom događaju i s kojima smo od tada organi­zirale nekoliko glazbenih klapsko-fol­klornih događanja. Nadamo se uskoro ponovnom odlasku u inozemstvo gdje ćemo nastaviti širiti ljubav prema tradi­ciji i klapskom pjevanju.

I ove godine – Omiš!
Postoje pjesme koje vole, a postoje i one koje – vole malo manje. Teško im je izdvojiti samo jednu posebno dragu pjesmu jer svaku pove­zuju određenim emocijama, ovisno o razdoblju u kojem su je izrađivale i pjevale.

Koncert u crkvi Male brace
Koncert u crkvi Male braće

— S vremenom se mijenjamo, sazrije­vamo kao ljudi, ali i kao klapske ‘per­sone’, tako da se dogodi da nam se pre­stane sviđati nešto što nam se prije sviđalo, i obrnuto. Volimo pjesme s motivima mora, otoka, Dubrovnika, a često nam se sviđaju pjesme jačeg intenziteta i veće energije – istaknule su. Nakon Koncerta u Lazaretima, sudje­lovat će na 57. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu u srpnju.

— Nadamo se prolasku u Finalnu večer ženskih klapa koja će se ove godine održati 21. srpnja. Moramo izdvojiti i sudjelovanje na Festivalu ‘Klape Gospi Sinjskoj’ u Sinju koji će se održati početkom kolovoza. Naziru se još neke prilike, gostovanja i putovanja u idućem razdoblju, no o tom potom – o tome ćemo više misliti nakon Lazareta – zaključile su.

Svakako, ovim putem pozivaju sve čitatelje i ljubitelje klapske pjesme na koncert koji će se održati u Linđovoj lađi u Lazaretima!


KLAPA FIGURIN
Osam članica

Ženska klapa Figurin osnovana je u sklopu Udruge studenata Dubrovnika ‘Libertas’. Svoje klapsko putovanje započinje u sklopu radionice klapskog pjevanja organizirane u prostoru Kluba Dubrov­čana 2014. godine u Zagrebu na kojoj su se okupljali talentirani dubrovački studenti željni klapske pjesme. Godine 2016. oformljena je stalna postava klape te je krenula s ozbiljnim radom. Klapu čini osam članica – pet Dubrovkinja, dvije Dalmatinke i jedna dubrovačka nevjesta. Od osnutka klapa Figurin organizira koncerte klapske pjesme različite tematike, gdje s brojnim drugim zagrebač­kim klapama njeguje tradicionalnu klapsku pjesmu. Klapa je nastupila na brojnim događanjima, smotrama i festivalima, među kojima valja istaknuti Festival dalmatinskih klapa u Omišu, gdje 2021. osvaja Srebrni leut te drugo mjesto na Večeri novih skladbi za pjesmu ‘Onu jubav’ autora Vicka Dragojevića i Pjera Mirića. U svibnju 2023. godine klapa je na 7. natjecanju hrvatske tradi­cijske vokalne glazbe osvojila srebrno priznanje prema ocjenama stručnog žirija. Članice klape su: Ana Gvozdenica (1. sopran), Ines Šitum (2. sopran), Antonia Čoić (2. sopran), Antonia Barać (1. alt), Diana Čabrilo (1. alt), Domenika Marlais (2. alt), Lucija Stahor (2. alt), Bruna Gamulin (2. alt). Voditeljica klape je Dubrovkinja Paulina Đapo.

Foto Privatna arhiva / Magda Galić

Pročitajte još

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca

Dođite u Slano na ‘Wine & Fish Street Food Night’!

Dulist

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist