Grad

ŽELJE I OSVRTI Što su sebi poželjeli Vlahušić i Dobroslavić?

vlahusic dobroslavic

Protekla godina po mnogočemu bila je najuspješnija godina u modernoj povijesti Grada Dubrovnika, zasigurno od utemeljena samostalne i slobodne Republike Hrvatske. Ostvaren je povijesni turistički rezultat od tri milijuna noćenja. Usprkos ekonomskoj krizi koja vlada u Hrvatskoj i u većini zemalja Europske unije, Dubrovnik je uspio pronaći svoj put i to samo zato što u ovom gradu vjerujemo u svoj ljude, vjerujemo u rad i slobodu pojedinca.
U idućoj, 2015. godini, nadamo se realizaciji brojnih većih projekata, poput groblja Dubac, hotela Belvedere, novog putničkog terminala u Gružu, centra u Mokošici… Očekujemo veću sinergiju između javnog i privatnog sektora. Nadamo se postati grad koji će stopu nezaposlenosti smanjiti ispod 5 posto, grad u kojem će biti posla za sve koji žele raditi, sukladno njihovom obrazovanju i osobnim interesima, te u kojem će siromaštvo biti tek riječ koje se nitko ne sjeća. Nadam se i novoj dozi optimizma u Republici Hrvatskoj. Bit ćemo godinu dana stariji, ali isto tako mudriji i iskusniji.
Osobno nisam vezan uz poziciju gradonačelnika, niti uz izbore ni Gradsko vijeće. Kao čovjek, naučio sam da su u životu važni projekti, kako na poslovnom planu, tako i u obiteljskom životu. Djeca, a sutra i unuci, ulaganje u njih, najveće su bogatstvo. U Dubrovnik sam utkao mnogo svojih ideja, novosti i prilično mašte. Dio toga, nadam se, postat će opće dobro, koje će i drugi ostvarivati – rekao je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

– Ovo je bila jedna solidna i za nas uspješna godina. Obilježilo ju je nekoliko važnih događaja. Naime, za korak smo bliži ostatku Hrvatske budući da je Pelješki most u operativnom programu za regionalnu konkurentnost kojeg je odobrila EK. Učvrstili smo svoj položaj kao Županija, a u svakom drugom ustroju i kao moguća regija. U tijeku je veliki investicijski val u našoj županiji, što potvrđuje da smo svoj dio posla u pripremi prostornih planova i drugih akata za građenje obavili dobro.
Dobili smo i izrađivača studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom, vrlo uspješno smo koristili fondove EU, te ovog trena imamo u korištenju 32 projekta vrijednosti 36 milijuna kuna. Iza nas je i još jedna u nizu uspješnih turističkih sezona. Spomenuo bih i odličan rezultat kojega je u našoj Županiji ostvarila Kolinda Grabar Kitarović, koja s dobrim rezultatom ulazi u drugi krug.
I 2015. godina će biti vrlo zahtjevna i složena. U nju ulazimo s umjerenim optimizmom, ali i s uvjerenjem da smo se sposobni nositi sa svim izazovima. Godinu će obilježiti dovršenje prijave projekata za EU fondove poput Centra za gospodarenje otpadom, te projekta širokopojasne infrastrukture za cijelo područje Županije. Očekujemo dovršetak osnovne škole i dvorane u Orebiću, dvorane u Smokvici, rekonstrukcije Doma zdravlja u Korčuli, te poduzetnički inkubator u Dubrovniku. Godinu će obilježiti i naša borba za prolazak autoceste hrvatskim teritorijem sukladno prostornim planovima, kao i borba za tri centra kompetencije – izjavio je župan Nikola Dobroslavić.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist