DuList IN

ZDRAVO ZA BOŽIĆ Donosimo nekoliko ‘laganijih’ recepata!

DESA Radionica prikala 2014 9

Dolazak božićnih blagdana vrijeme je zajedništva i veselja, ali i bogate blagdanske trpeze. Mnogi od nas u to vrijeme pretjeraju i nakupe višak kilograma, no postoji rješenje. Umjesto klasičnih masnih i nezdravih kolača pripremite zdravije verzije, pogodne i za osobe na dijeti.

S portala Alternativa za vas tako donose nekoliko recepata kako bi Božić bio i ukusan i zdrav:

1. Polumjeseci od vanilije i badema
Sastojci:
šalica mljevenih badema
¾ šalice nerafiniranog šećera
1 1/3 šalice integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
¾ šalice hladno prešanog suncokretovog ili kokosovog ulja
¼ šalice vode
1-2 žličice prave vanilije
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Sameljite šećer i bademe, pomiješajte ih s brašnom i mrvom soli, dodajte ulje, vodu i vaniliju. Oblikujte tijesto u polumjesece s debljom sredinom i tanjim završecima. Stavite ih na podmazani lim i pecite 12 do 15 minuta, dok lagano ne posmeđe. Po želji ih pospite nerafiniranim šećerom u prahu.

2. Kuglice od kokosa i grožđica
Sastojci:
1 šalica grožđica
¼ šalice badema
¼ šalice sirovih bučinih sjemenki
1/5 šalice sirovih suncokretovih sjemenki
2 žlice kakaa
4 žlice kokosovog brašna
pola žličice vanilije
Priprema: Namočite bademe i sjemenke u vodi preko noći. Nakon toga ih osušite i dobro izblendajte u mikseru ili blenderu. Dodajte grožđice, kakao, vaniliju i kokos te opet sve izblendajte u čvrstu gustu smjesu. Od smjese formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos.

3. Veganski čokoladni tartufi
Sastojci:
240 grama veganskog kremastog sira
2 šalice nerafiniranog šećera u prahu
2 šalice tamne čokolade
mljeveni badem, orah ili kokosovo brašno (opcionalno)
Priprema: Stavite sir u blender. Šećer polagano dodajte u sir dok ga blendate. Zatim u smjesu sira i šećera dodajte čokoladu, koju ste prethodno otopili. Sve to dobro izradite u blenderu dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Pustite da smjesa odstoji u hladnjaku dva sata. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos, orah ili badem. Zatim ih ponovno stavite u hladnjak.

4. Čokoladni zobeni kolačići
Sastojci:
2/3 šalice javorovog sirupa
¼ šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
5 žličica kakaa
1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
½ šalice maslaca od kikirikija
1 šalica zobenih pahuljica
1 žličica prave vanilije
Priprema: Na laganoj vatri miješajte javorov sirup, ulje, kakao i cimet. Pustite da ključa tri minute, neprekidno miješajući. Maknite s vatre i dodajte maslac od kikirikija, zob i vaniliju i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Žlicom oblikujte kolačiće, a zatim ih pustite da se ohlade. Maslac od kikirikija možete pripremiti i sami. Sve što vam je potrebno je 55 grama neslanih prženih kikirikija i 2,5 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja ili meda. Sve to izblendajte u glatku pastu, po potrebi dodajte još ulja da se smjesa lakše maže.

5. Medenjaci od integralnog brašna
Sastojci:
šalica integralnog brašna
2/3 šalice raženog brašna
1/3 šalice meda
1/3 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
korica limuna
½ žličice sode bikarbone
cejlonski cimet
klinčić u prahu
kardamom
Priprema: Zagrijte i miješajte med i ulje tek toliko da se sjedine. Zamijesite sve sastojke, zamotajte ih u plastičnu vrećicu, te ostavite u hladnjaku najmanje dva sata, ali najbolje jedan dan. Oblikujte kolačiće i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 do 20 minuta. Možete ih preliti čokoladnom glazurom. Kardamon možete zamijeniti muškatnim oraščićem.

6. Kolačići od đumbira
Sastojci:
pola šalice nerafiniranog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cejlonskog cimeta
½-1 žličice sode bikarbone
pola šalice melase
½ šalice sojina mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna
malo soli
Priprema: Promiješajte šećer, đumbir, cimet, sodu i sol. Dodajte melasu i sojino mlijeko te dobro izmiksajte. Na kraju, stalno miješajući s mikserom, dodajte brašno. Tijesto razvaljajte po pobrašnjenoj površini. Poželjno je da bude što tanje da kolačići budu hrskaviji. Oblikujte kolačiće i stavite ih u pobrašnjeni i podmazani lim te pecite na 175 stupnjeva oko 20 minuta. Pustite ih da odstoje pet minuta, a zatim ih prebacite u zdjelu.

7. Talijanski božićni kruh
Sastojci:
½ šalice tople vode
2 čajne žlice suhog kvasca
¼ žličice šafrana
½ šalice sojinog mlijeka
¼ šalice nerafiniranog šećera u prahu
3 žlice maslinovog ulja
¼ žličice mljevenog anisa
2 žličice prave vanilije
1 žličica pravog ekstrakta badema
malo soli
1 i pol šalice integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
¼ šalice pšeničnih klica
½ šalice grožđica
½ šalice sušenih marelica
opcionalno: ½ šalice prženih badema ili pinjola

Priprema: Ostavite šafran i kvasac u toploj vodi desetak minuta. U vruće sojino mlijeko dodajte šećer i ulje, promiješajte. Kad se mlijeko ohladi, dobro ga promiješajte s mješavinom vode, šafrana i kvasca. Dodajte koricu limuna, anis, vaniliju, ekstrakt badema, sol, klice i šalicu brašna te sve sastojke dobro izradite mikserom. Izvadite tijesto iz posude na stol, dodajte suho voće i mijesite na pobrašnjenoj površini s nauljenim rukama 5 do 10 minuta. Stavite tijesto u lagano podmazanu posudu, pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena. Zatim ga premjestite i stavite do polovice namašćenog kalupa. Pokrijte ubrusom i ostavite neka odstoji oko 20 minuta kako bi se ponovno diglo. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta. Kolač nakon pečenja izvadite iz kalupa i ohladite.

8. Veganska orehnjača
Sastojci:
250 grama integralnog brašna,
250 bijelog brašna
1 dcl hladno prešanog maslinovog ulja,
1 žličica soli i 2 žličice nerafiniranog šećera,
2-3 dl sojinog mlijeka,
1 svježi kvasac
Nadjev:
250 grama mljevenih oraha
180 grama nerafiniranog šećera,
sojino mlijeko
Priprema: U šalicu stavite dvije žličice šećera, izmrvite kvasac, prelijte toplim mlijekom i ostavite na toplom mjestu. Umiješajte dobivenu smjesu u brašno. Dodajte sol, šećer, ulje, limun i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže. Napravite nadjev od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom i dodajte šećer. Kad se tijesto udvostruči, razvaljajte ga na debljinu od 1 cm. Tijesto napunite nadjevom, savijte u roladu, stavite u nauljeni lim i pustite da se diže još oko 30 min. Pecite 30 minuta na 200°C. Umjesto oraha možete koristiti i mak, rogač ili čokoladu.

9. Kolač od višanja i prosa
Sastojci:
400 grama prosa
1 l soka od jabuka
3 vrećice agar agara
500 grama višanja
200 grama nerafiniranog šećera

Priprema: Skuhajte proso u soku od jabuke. Ako smjesa postane pregusta, dodajte još malo soka ili vode. Istresite u posudu za pečenje kolača i poravnajte. Posložite višnje i prelijte ih zaslađenim agar agarom. Višnje možete zamijeniti drugim voćem poput kivija, breskvi, jagoda, borovnica, malina ili kupina.

Kako učiniti vaše omiljene kolače zdravijima:
Da bi vaši kolači bili zdraviji, slijedite ove jednostavne savjete.
Margarin zamijenite kokosovim uljem, a rafinirana biljna ulja hladno prešanim.
Bijeli šećer nadomjestite nerafiniranim smeđim šećerom ili stevijom, medom, melasom, javorovim ili agavinim sirupom.
Umjesto jaja upotrijebite lanene sjemenke s vodom, banane, jogurt, kupovne nadomjestke za jaja, kukuruzni ili krumpirov škrob.
Jedan dio bijelog brašna u receptu (od 30 do 50 posto) zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica.

Pročitajte još

Klapa Kaše osvojila nagradu na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

(FOTO) Pogledajte tko se sve zabavljao na Osojniku

Dulist