Zanimljivosti

ŽC 112 Dubrovnik prošle godine zaprimio 100.739 poziva

112

Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik organizirat će 11. veljače  s početkom u 10 sati svečani i radni sastanak s predstavnicima hitnih službi s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Predstavnici PUZS Županijskog centra 112 Dubrovnik, Policijske uprave dubrovačko neretvanske, Zavoda za hitnu medicinu DN županije, HGSS stanica Dubrovnik i Orebić, Županijske vatrogasne zajednice i Lučke kapetanije na radnom sastanku proanalizirati će dosadašnju suradnja posebno tijekom akcija zaštite i spašavanja.

Tijekom 2013.  Županijski centar 112 Dubrovnik je zaprimio 100.739 poziva, te je organizirao 183 medicinska prijevoza zrakom helikopterima Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO i zrakoplovom Vlade RH za potrebe bolesnika Opće bolnice Dubrovnik i Domova zdravlja u Korčuli, Vela Luci, Metkoviću i Pločama.
Pokrenuto je i koordinirano 30 akcija traganja i spašavanja, a na zahtjev nadležnih službi izvršeno je i lociranje 28 pozivatelja.

Broj 112 građani pozivaju kada prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, po prirodni okoliš, te po materijalna i kulturna dobra. Broj 112 moguće je pozvati u svako doba dana i noći, a poziv je besplatan. Pozivom na broj 112 pozivatelj ostvaruje vezu sa svim žurnim službama u Republici Hrvatskoj jer operateri u ŽC 112 primaju pozive i alarmiraju žurnu službu čija je intervencija neophodna u danoj situaciji. Također, pozivom na broj 112 građani mogu obavijestiti o svim izvanrednim događajima koji ugrožavaju zdravlje ili živote ljudi, odnosno, mogu izazvati veće štete. Na ovaj poziv osigurava se dolazak stručnih službi i osoba koje će spriječiti ili otkloniti posljedice neželjenih događaja.

Europski parlament prihvatio je pisanu deklaraciju kojom se zahtjeva da se obilježi dan europskog broja 112 za žurne situacije.
Deklaracija je prihvaćena najvećom ikad postignutom većinom za bilo koju deklaraciju (530 članova Parlamenta od ukupno 785). Deklaracija poziva zemlje članice da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima će obilježiti ovaj dan.
Na temelju te deklaracije Europska komisija je donijela odluku o uvođenju Europskog dana 112 koji se obilježava 11. veljače svake godine na cjelokupnom teritoriju Europske unije.

Broj 112 je prvi put uveden 1991. kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju.

Republika Hrvatska je 11. veljače 2005. godine u operativnu funkciju stavila broj 112 čime je i prije odluke Europske komisije taj datum postao značajan za razvoj sustava 112 u Hrvatskoj.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist