Aktualno

Zbog turista nema više misa na Srđu?!

krizni put5227

Hoće li se i kako na Srđu 6. prosinca služiti Sveta Misa pitanje je koje se trenutno lomi među braniteljskom populacijom, ali i svima koji na taj dan, ali i 1. listopada na Srđu, simbolu obrane dođu odati svoje poštovanje.

Naime, prema informacijama s kojima raspolaže DuList, zbog brojnih turista koji se ‘nedolično ponašaju’ prema oltaru Dubrovačka biskupija ‘nevoljko’ gore odrađuje Svete Mise. Prema našim izvorima razmatraju se čak i opcije po kojima bi se oltar ogradio ili u krajnju ruku izmjestio sa Srđa.

Biskupija: Udruge privatiziraju mjesta
”Zbog pojedinih situacija u kojima turistima i posjetiteljima na Srđu oltar služi kao mjesto na kojem jedu, sjede i ne pristupaju mu s dostojnim poštovanjem, razmišlja se o načinu kako bi se dostojanstvo oltara, čija jedina namjena je služenje crkvenih obreda, zaštitilo”, potvrdili su za DuList iz Dubrovačke biskupije.
Na naš upit o tome zašto se 1. listopda na Srđu vodila Služba riječi umjesto Svete Mise i koja je točno razlika, iz Biskupije odgovaraju:
”Misa ili euharistija je, inače, najuzvišeniji način kršćanske molitve Bogu i ona je za vjernike i spomen-čin Isusove muke, smrti i uskrsnuća u kojoj se Isus, na nekrvan način, na oltaru prikazuje Bogu. U Službi riječi nema te službe žrtve”, kažu iz Biskupije te dalje nastavljaju:
”Od raznih udruga proisteklih iz Domovinskog rata nam stižu različiti zahtjevi s obzirom na predvođenje molitava i/ili slavljenje misa na različitim mjestima komemoriranja pogibije branitelja, što se obično događa u iste dane, a ponekad i u isto vrijeme. Iz tog nam je razloga sve teže odgovarati na te zahtjeve i usklađivati ih jer imamo i manjak svećenika. Stječe se, nažalost, dojam da svaka udruga privatizira pojedino mjesto i organizira program za to mjesto”.
Iz crkvenih krugova dalje navode kako je ”misa za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu bila 1. listopada navečer u Male braće i tu bi se svi članovi obitelji, prijatelji, suborci, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, trebali zajedno okupiti u molitvi za svoje pokojne”.

Branitelji: Izmještanje oltara ne dolazi u obzir
-Nisam upoznat s problemima oko vođenja misa na Srđu. Mislim da se mise gore moraju voditi, i ako treba neka zaštite oltar. Slažem se da nije u redu da tamo sjede i piju pive. Neka turisti idu oko križa. Eventualno izmještanje oltara po meni ne dolazi u obzir – rekao je jedan od istaknutih dubrovačkih branitelja Božo Burić.
– Ne treba izmještati oltar. Gore su mise dva puta godišnje. Oltar je napravljen od starog križa koji je srušen i to itekako ima svoju simboliku. Ne možemo ni ganjati turiste koji bi tamo stali. Ne mislim da ga treba ograđivati, jednostavno to se rijetko koristi i to ne bi smio biti problem. Također sam nahođenja da svećenici ne bi trebali biti problem. Nitko ih ne može privatizirati, o tome nema govora – rekao nam je pak Vitomir Bajac ispred, koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata DNŽ.
-Ako ga ograde dogodit će se da će ga ljudi početi preskakati, a tu će se onda kad bude lošije vrijeme i vjetar skupljati i smeće – ističe Bajac te zaključje kako ne treba sad izmišljati oko toga ‘toplu vodu’.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist