Hrvatska

ZBOG PADA VOJNOG AVIONA Ministar Krstičević podnio ostavku

03092018 krsticevic 20

Ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku nakon pada vojnog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra, piše N1.

– Danas negdje oko 16 sati, tijekom redovnog obučnog leta došlo je do pada školskog aviona Zlin, negdje u području Biljana Donjih. Odmah po dojavi o nesreći, sve su se ekipe uputile na mjesto. Dolaskom na mjesto nesreće mogli smo konstatirati da su poginuli natporučnik Marko Novković i polaznik poručnik Luka Jagetić. Razlozi pada aviona nisu nam poznati – istaknuto je na konferenciji za novinare netom nakon pada.

– U ime cijelog Ministarstva obrane i cijelog HV-a želim izraziti duboku i ljudsku sućut obiteljima poginulih. Dobio sam informaciju oko 4.01 da se dogodila nesreća, odmah po dobivanju te informacije sam krenuo s admiralom Hranjem ovdje u Zemunik. Tijekom puta čuo sam se s predsjednikom Republike, predsjednikom Vlade i njih sam izvijestio o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane pa i svakom zapovjedniku u HV-u. Kao što znamo, prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterima Kiowa, gdje smo isto izgubili dva mlada života. Ono što je važno je da sve bude istraženo. Govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju. Kao što ste čuli i od načelnika Glavnog Stožera, naložio sam i njemu da formira svoje povjerenstvo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti. Od sustava obuke, linije vođenja i zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti. Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kako ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i HV-a. Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku – istaknuo je Krstičević, prenosi N1, te podnio ostavku na mjesto ministra.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist