Aktualno

ZBOG KIŠE Gershwinova večer održat će se u srijedu

orketsar 001

Dubrovački simfonijski orkestar priređuje Gershwinovu večer, a datum održavanja koncerta je pomaknut za dan ranije, zbog najavljene kiše. Tako će se koncert održati u srijedu 11. rujna, umjesto u četvrtak, ali na istom mjestu – u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

George Gershwin jedan je od najznačajnijih i najpopularnijih američkih skladatelja svih vremena, a prije točno 100 godina praizvedena je njegova slavna “Rapsodija u plavom” koju ćemo imati priliku čuti na koncertu.

Orkestrom će ravnati maestro Hari Zlodre, dok će kao solist nastupiti austrijski pijanist Karl Eichinger. Jedan od najznačajnih časopisa klasične glazbe, američki Fanfare nazvao je ovog pijanista „možda najnovijim utjelovljenjem Gershwinovoga najpouzdanijega tumača“, a za njegov CD s Filharmonijom iz Brna i djelima Georgea Gershwina (Koncert u F duru, Rapsodija u plavom) i Daniela Mucka (Koncert za klavir, posvećen Karlu Eichingeru). CD je izdala bečka izdavačka kuća Gramola, a predstavljen je na Radiju Ö1, Radiju Klassik i Radiju NÖ.
Nastupao je kao solist i u sastavu komorne glazbe u zemlji i inozemstvu, uključujući bečki Musikverein, bečki Konzerthaus, sudjelovao je na festivalima diljem svijeta.

Koncert će započeti Gershwinovim Koncertom za klavir i orkestar u f-duru. Potom slijedi Ravelova Pavana za preminulu infantkinju. Naime, Gershwin je studirao u Parizu upravo kod Ravela, a francuski skladatelj navodno mu je rekao ‘da ga ne može poučiti ničemu novome jer zašto bi bio drugorazredni Ravel, kada može biti prvorazredni Gershwin’.
Koncert se nastavlja Gershwinovim djelom ‘Summertime’, a za kraj slijedi ‘Rapsodija u pravom’ – skladba koja je definirala američko zlatno doba jazza i koja je premijerno izvedena upravo prije 100 godina u New Yorku.

Koncert je organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Foto: DSO

Pročitajte još

Napravili smo đir nakon ogromne poplave. Evo kakvo je stanje

Dulist

[FOTO] Ogromna šteta Pod Dubom

Dulist

Poplutao prilaz i krovna taraca dječjeg vrtića Palčica – intervenirali vatrogasci!

Dulist