Crna kronika

ZBOG DŽEPARA Policija pojačala nadzor tijekom sezone

Džepari Pile

Nedavno je na mail DuLista stigla fotografija uz potpis pod sliku: ‘Policija nadzire ukrcaj putnika u Libertasove autobuse u sklopu potrage za džeparima koji su se pojavili u Gradu…”. Kao i svake sezone, pojačan je oprez nad ovom vrstom kriminala. 

Imovinski kriminalitet koji se događa na štetu stranih državljana se na našem području najvećim dijelom odnosi na tzv. drske krađe. Stara gradska jezgra u Dubrovniku, ujedno mjesto na kojem se okuplja najveći broj ljudi, predstavlja i najčešće mjesto izvršenja takvih krađa. Naime, dnevno se na prostoru uže gradske jezgre nađe i do desetak tisuća turista što sa cruisera, što u ostalim turističkim aranžmanima, a koju gužvu koriste ‘džepari’ budući su im žrtve najčešće upravi strani državljani, kažu iz PU i ističu:

Pojava ove vrste turističkog kriminaliteta na području grada Dubrovnika mora se svakako promatrati u kontekstu veliko broja turista koji posjećuju naš grad, a kojih je godišnje u prosjeku bude oko 2 milijuna. U odnosu na tako veliku brojku, broj oštećenih turista je izuzetno mali.

Sigurnost građana – prioritet

Ipak sigurnost turista kao uostalom i svih građana je jedan od glavnih prioriteta u radu ove Policijske uprave i u tom smislu naš rad nije usmjeren samo na represivne aktivnosti već se puno pažnje posvećuje i preventivnim aktivnostima kako bi spriječili da do kaznenog djela uopće dođe.

U odnosu na turistički kriminalitet tijekom turističke sezone osigurana je pojačana prisutnost policijskih službenika upravo na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Isto tako uoči same turističke sezone policija u razgovorima sa predstavnicima turističkih agencija, tijelima lokalne samouprave kao i svim onim subjektima koji su vezani za turističku djelatnost, skreće pozornost na oblike samozaštitnog ponašanja koje turisti mogu poduzeti kako ne bi postali oštećeni nekim oblikom kaznenog djela, kažu u Policiji.

– Tijekom posljednjih nekoliko turističkih sezona na području Policijske postaje Dubrovnik uspješno je detektirano i procesuirano više osoba odnosno grupa koje se sumnjiče da su na naše područje došli s ciljem počinjenja ovih kaznenih djela. To također pridonosi sigurnosti odnosno sprječava ponovni povratak počinitelja na naše područje – zaključuju iz Policije.

Foto: Čitatelj

Pročitajte još

Autocestom jurio brzinom od 243 km/h, kažnjen sa 660 eura!

Dulist

Najveća kazna ide u Metković – vozio pijan s poništenom vozačkom dozvolom

Dulist

METKOVIĆ ‘Napuhao’ skoro dva promila!

Dulist