AktualnoUrednički izbor

‘ZAVRZLAMA’ OKO PREPORUČENE POŠILJKE ‘Moj sin je izgubio stipendiju zbog Pošte’

stradun posta

Išla sam na sud, podnijela tužbu, prijavila policiji, poslala dopis dječjoj pravobraniteljici, kontaktirala i Hrvatsku poštu. Borim se za svoje dijete, njegove interese i neću odustati dok se istina ne dokaže – počinje nam svoju priču jedna Dubrovkinja (podaci poznati uredništvu), majka učenika Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik koji je, njezinim riječima, ‘zbog nečije pogreške i krivotvorenog potpisa na poštanskoj pošiljci izgubio stipendiju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za deficitarna zanimanja’.

Naime, ovaj učenik (podaci poznati uredništvu) uredno je, ističe njegova majka, prethodno dvije godine primao stipendiju, sve je potrebne dokumente ona uvijek slala na vrijeme te je novac u ožujku uplaćivan na račun. Međutim, ovog puta situacija je bila sasvim drukčija. Gospođa je Ministarstvu 11. rujna 2018. poslala sinovljeve dokumente preporučenom poštom uz povratnicu (odmah joj je na šalteru uručena potvrda o primitku pošiljke) te je nakon toga čekala da stipendija ‘legne’ po uobičajenom postupku. U ožujku 2019. sin joj je rekao kako su njegovi prijatelji iz razreda počeli dobivati novce od stipendije pa je ova majka pošla provjeriti račun te je vidjela kako novca nema. Kontaktirala je Ministarstvo kako bi provjerila o čemu je riječ, a oni su joj, naglašava, rekli, kako nisu zaprimili svu potrebnu dokumentaciju te je njezinom sinu stipendija odbijena.

‘To nije potpis mog supruga’
Naime, priča nam ova Dubrovkinja, uspostavilo se da joj je Ministarstvo po primitku njezine pošiljke s dokumentima, poštom uputilo zahtjev za nadopunom dokumentacije jer je dio nedostajao. Međutim, kako tvrdi ova majka, njoj tu pošiljku Ministarstva poštar nikada nije uručio niti je potpisala njezino preuzeće, već je to, njezinim riječima, napravio netko drugi u njihovo ime. Stoga ni Ministarstvu nisu dostavljeni potrebni dokumenti te je mladić ostao bez devet tisuća kuna stipendije.

Potvrda o primitku preporučene pošiljke prema Ministarstvustipendija posiljka

Potvrda o primitku preporučene pošiljke prema Ministarstvu

— U pošti uporno tvrde kako je moj suprug potpisao preuzeće pošiljke, ali on to nije napravio. Nama pošiljka nikada nije uručena na kućni prag. Pošla sam u Poštanski ured u Dubrovniku da mi daju na uvid taj papirić koji je moj muž navodno potpisao. To je neka ‘brčkotina’ i nije potpis moga muža. Netko je to potpisao umjesto nas, a moje je dijete izgubilo stipendiju. Strašno! Sve se to može dokazati, potpisi se mogu jasno usporediti – nastavlja naša sugovornica. U Ministarstvu su joj, naglašava, rekli kako je natječaj za stipendiju zaključen te da situaciju pokuša riješiti s Poštom. Pravobraniteljica za djecu kojoj je poslala dopis uputila ju je kako može potražiti pomoć, priča nam ova majka, ali je i dodala kako takav slučaj nije u njezinoj nadležnosti. DuList je poslao upit pravobraniteljici kako bi provjerio može li se što učiniti ukoliko se dokaže da je dijete izgubilo stipendiju zbog nečije pogreške. Iz ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević potvrdili su nam kako im se naša sugovornica obratila te ih je upoznala s činjenicom i okolnostima u kojima je njezin sin ostao bez stipendije.

— Prema njezinim navodima, razlog zbog kojeg mu je odbijena stipendija je to što njezina obitelj nikada nije dobila dokumente koje im je uputilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a koje su trebali popuniti te popunjene vratiti Ministarstvu, budući da je navodno te dokumente netko zaprimio umjesto njih. Kako pravobraniteljica za djecu nema ovlasti zastupati djecu u upravnim ili sudskim postupcima u kojima se odlučuje o njihovim pravima, a s obzirom na okolnosti koje je navela, gospođi smo preporučili da se o problematici i daljnjim radnjama kojima može zaštititi interese svoga djeteta konzultira s odvjetnikom. Istodobno, kako bismo stekli puni uvid u slučaj i mogućnosti zaštite prava i interesa njezinoga sina, ali i druge djece koja se potencijalno mogu zateći u sličnoj situaciji, obratit ćemo se Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te zatražiti informacije o slučaju – odgovorili su nam iz ureda pravobraniteljice.

Policija izvijestila DORH
Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske potvrdili su DuListu kako su 3. svibnja 2019. zaprimili prijavu za ovaj slučaj te je, postupajući po prijavi, nadležna policijska postaja provela kriminalističko istraživanje i o svemu utvrđenom izvijestila nadležno državno odvjetništvo. DuList je također poslao upit Hrvatskoj pošti te zatražio očitovanje o ovome slučaju. Iz njihovih Korporativnih komunikacija potvrdili su nam da je u tijeku provjera na terenu, no kako im je potrebno ipak više vremena za prikupiti podatke s obzirom da se radi o pošiljki iz 2018. godine. — Poštar koji je zadužen za dostavu radi na tom području već šest godina te je dobar i savjestan radnik. Sam ističe kako ima dobar odnos s navedenom obitelji te da pošiljke uglavnom osobno preuzima suprug. Pokušali smo putem nadležne osobe na terenu stupiti u kontakt s gospodinom, no još uvijek nismo uspjeli doći do njega. Očekujemo i njegovo očitovanje. U ovom trenutku se čini da je dostava obavljena uredno te nema naznaka da je poštar u radu napravio propust – stoji u odgovoru Hrvatske pošte. I dok Pošta tvrdi jedno, naša sugovornica se pak drži svoje strane priče potaknuta svime što joj se dogodilo.

— Ako je moj suprug preuzeo tu pošiljku Ministarstva, što je učinio sa zahtjevom za dopunu dokumentacije? Zašto ga ne bi donio doma kako bismo mogli poslati što je potrebno i sinu tako omogućiti stipendiju? Cijela priča nema smisla. Nije ovo prvi put da nam pošta ne dođe u naše selo, ali ovo je strašno. Tražim da mi krivotvoritelj, tko god to bio, nadoknadi štetu u iznosu predviđene stipendije koja je trebala biti isplaćena u iznosu od devet tisuća kuna. Štoviše tražit ću i naknadu štete sudskim putem – odlučno će naša sugovornica.

Ministarstvo upoznato sa slučajem
DuList je o svemu zatražio i očitovanje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Potvrdili su nam da su upoznati sa slučajem.

-Prijava učenika na projekt ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ za 2018. godinu zaprimljena je pri ovom javnopravnom tijelu 13. rujna 2018. godine. Temeljem postupka administrativne obrade prijave utvrđenog odredbama Projekta ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ za 2018. godinu dana 3. listopada 2018. godine od učenika je zatražena dopuna dokumentacije. Navedenu dokumentaciju prijavitelj je dostavio 15. listopada 2018. godine. Nadalje, uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeni su određeni nedostaci u potvrdi škole uslijed čega Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dopisom od 3. studenoga 2018. godine poziva prijavitelja da dostavi novu potvrdu škole na kojoj mora biti jasno naznačeno da se radi o obrazovanju u sustavu Jedinstvenog modela obrazovanja (JMO). Uvidom u Digitalnu dostavnu knjigu Hrvatske pošte razvidno je da je dopis uručen primatelju 12. studenoga 2018. godine u 12:34:45 sati te time Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta smatra da je pošiljka uredno isporučena primatelju.
Obzirom je prijavitelju sukladno uvjetima navedenog Programa dan rok od 10 dana za dopunu dokumentacije, a ista nije dostavljena, prijavitelju je upućena obavijest o odbačaju prijave dana 8. travnja 2019. godine. Zaključno iznosimo kako obzirom u svezi konkretnog slučaja provode odgovarajuće radnje od strane nadležnih službi o čijem tijeku i utvrđenim činjenicama nemamo službenih saznanja, ne možemo prejudicirati eventualna daljnja postupanja ovog javnopravnog tijela po ovom predmetu – navode iz Ministarstva.

Članak objavljen u tiskanom izdanju 22. svibnja 2019.

Pročitajte još

OŠ LAPAD POSTAJE OŠ IVA DULČIĆA? Pokrenuta peticija zbog promjene naziva škole

Dulist

Trajekt ‘Oliver’ u kvaru, pluta u Korčulanskom kanalu

Dulist

ODGODA ILI…? Propusnice za zonu oko Grada tek krajem godine, kažnjavanje od 1. ožujka

Dulist