DuList IN

ZAVRŠENO 21. IZDANJE Ljetna škola filma Šipan oborila sve rekorde

skola filma sipan 2024 13
default

Škola filma Šipan održala je 21. izdanje svima dobro znane Ljetne škole filma Šipa. Radi se o jedinstvenoj filmskoj manifestaciji koja otok Šipan svake godine u prvoj polovici kolovoza pretvara u pravu otočnu filmsku oazu. Cijeli otok pretvara se u filmski set na kojem osnovnoškolci, uz pomoć i asistenciju svojih mentora, profesionalaca iz svijeta filma uče sve čari sedme umjetnosti. Sve kulminira kreiranjem i svečanom premijerom vlastitih filmskih uradaka. Otočna filmska atmosfera navečer se upotpunjuje filmskim projekcijama i popratnim programima u idiličnom ambijentu otvornog kina u Šipanskoj Luci u kojem se uvijek traži stolica više za pogledati kino projekciju ili sudjelovati u popratnim programima kao što su glazbene i dramske večeri.

68 polaznika i 9 mentora – voditelja
Ovog ljeta u radionicama je sudjelovalo rekordnih 68 polaznika. Bili su raspoređeni u četiri radionice. Radionicu igranog filma 1 vodili su filmski pedagog Jura Troje iz Zagreba skupa s mladim snagama s ADU Zagreb redateljem Markom Bičanićem i glumicom Klarom Rihtar. Ova radionica producirala je pravi malu ljetnu otočnu avanturu – igrani film ‘Obračun entul’. Drugu radionicu igranog filma vodili su filmski i dramski pedagozi Toma Zidić i Eva Marija Jurešić. Ova radionica pripremila nam je dva kraća igrana filma; ‘Babice voćkice’ i ‘Što šuška?’. Treća radionica ovog ljeta bila je ona (ZA)igranog filma koju su vodili nekad i sami polaznici LjšfŠ-a, a danas profesionalci u filmskoj produkciji, mlada glumica Nika Matušić i filmaš Jan Kožić. Skupa s polaznicima producirali su pravu malu dječju horor komediju – ‘Misterija lubenkradica’. Ovogodišnju radionica animiranog filma vodili su Lorena Ivanović i Nikola Kapidžić. Organizirana je u sklopu Projekta ‘LIFE for Mauremys’ koji je osmišljen i provodi se kako bi se poboljšao nepovoljan status očuvanosti slatkovodne vrste, riječne kornjače (Mauremys rivulata). Projekt provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u partnerstvu sa Sveučilištem u Zagrebu-Agronomskim fakultetom, Ustanovom Zoološki vrt Grada Zagreba, Hrvatskim vodama i Udrugom Hyla. Uloga LjšfŠ u samom projektu je provedba radionice animiranog filma za djecu te izrada edukativnog animiranog filma iz ove tematike. Ova radionica prezentirala nam je izvrstan igrano animirani uradak na čijim temeljim slijedi produkcija profesionalnog animiranog filma, a sve u sklopu navedenog projekta ‘LIFE for Mauremys’.

Bogati kino i popratni program
Po dobrom i provjerenom običaju ovogodišnji bogati večernji program donio je za svakoga ponešto. U glavnom programu kina pored starog platnja gledao se zaista raznovrstan filmski sadržaj. Od nagrađivanih festivalskih uspješnica, kao što je zlatna palma Cannesa, zanimljivih dječjih i obiteljskih filmova, preko najnovijih komedija domače produkcije (koje još nisu ili tek kreću u kino distribucija), te filma iz naftalina sve do dva izvrsna dokumentarca od kojih se oko jednoga organizirao čitav tematski dan vaterpola na plaži Priježba. Uz revijalnu utakmicu i tribinu o popularizaciji vaterpola na kojoj su sudjelovali Nikša Dobud, Andro Bušlje, Pavo Marković i Dejan Aćimović prikazan je i dokumentarni film. Riječ je o dokumentarcu ‘Dogodio se’ o legendarnom treneru Ratku Rudiću koji je prikazan u prisustvu redatelja Dejana Aćimovića. Također, i uz projekcije drugih filmova u kino programu ovog ljeta na Šipan su gostovali redatelj Dražen Žarković sa svojim novim filmom ‘Šalša’ kao i redatelj Ivana Ramljak sa svojim nagrađivanim dokumentarcem ‘El Shat -nacrt za utopiju’. U sklopu popratnih programa šipanska publika imala je priliku pogledati i ‘Matrimonijo’ predstavu Kazališne družine Kolarin iz Dubrovnika.
Organizatori i producenti LjšfŠ-a Miro Bronzić i Nils Neubert naglasili su na svečanosti zatvaranja kako je bilo iznimno zanimljivo kročiti u treće desetljeće šipanske filmske priče te se tom prigodom zahvalili svim koji ovaj projekt podržavaju od prvog dana. U nadi da će tako ostati dalje s nestrpljenjem se već sad čeka 22. izdanje popularne LjšfŠ. Na YouTube kanalu udruge uskoro će biti dostupni svi filmovi ovogodišnje bogate produkcije 21. Ljetne škole filma Šipan.

Rad udruge škola filma Šipan i program Ljetne škole filma Šipan podržavaju Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska Županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo kulture i medija. Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

Vodimo vas na koncert PMS-a u kinu Slavica

Dulist

Treće izdanje ‘Sonic festivala’ u Lazaretima

Dulist

BLAGDANSKI ĐIR Spas od vrućine tražio se na Lokrumu

Dulist