Kultura

Zavodljivi likovni govor kotorskih umjetnika u Dubrovniku

Izložba 3

Zanimljivo i poetično je povezivanje različitosti likovnih izražaja općenito, a posebno ukoliko je riječ i o različitosti lokalizama ili podneblja koja su naoko oba mediteranska, ali pričaju neke posebne priče svojih korijena, tradicija ili običaja.

Naročit susret takve jedne priče dogodio se u galeriji Flora u Dubrovniku 26. veljače, gdje su četvero kotorskih umjetnika Marina Knežević, Daliborka Kordić, Zoran Petrušić i Eleonora Apollonio-Kocka predstavili svoje radove dubrovačkoj likovnoj kritici.

U tekstu kataloga Katja Bakija je naglasila posebnosti likovnog jezika ovih umjetnika prikazujući Zorana Petrušića kao slikara koji zrcali vlastito i subjektivno umnoženim viđenjima i sadržajima, Daliborku Kordić kao slikaricu indijanskih iskonskih opredjeljenja u izrazu, formi i simbolici, Marinu Knežević kao slikaricu ekspresije viđenog i proživljenog, umjetnicu slobodne forme i unutarnje dinamike, suptilne i jasne interpretacije i Eleonoru Apollonio-Kocka kao autoricu koja zaustavlja trenutke snatrenja i odmora oduzimajući ih neumitnom tijeku prolaznosti i nama ih poklanjajući ‘kao djeliće ukradene i odsanjane ljepote’.

-Načini i putovi traganja za slobodom govora, osebujnog likovnog jezika u četvoro slikara čiji su radovi predstavljeni ovom izložbom, raskošno se otkrivaju darujući nam bogatstvo umjetničke priče doživljeno, posloženo i vođeno njihovim umjetničkim intuicijama i poetikama te posredovano nama recipijentima kao predložak za vlastito dešifriranje, prepoznavanje i otkrivanje ljepote umjetničkog doživljaja – zapisala je Bakija u svom tekstu naslovljenom Zavodljivi likovni govor.

Izložba četvero kotorskih autora, koja će u Galeriji Flora biti otvorena do 3. ožujka 2016. od 16 do 20 sati, svakako je bogat umjetnički doživljaj susjednog nam grada prijatelja i nadamo se da će takvih likovnih susreta biti još na nekim novim izložbama na radost likovne publike Dubrovnika i Kotora.

Ivana Jovanović-Trostmann

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist