Kultura

ZAVIRILI SMO ‘U ORLANDA’ Sredinom 2021. znat ćemo koja mu je sudbina

orlandov stup pressica obilazak 1

S obzirom da je monitoring još uvijek u tijeku, ne možemo izlaziti s konkretnim podacima. Početkom lipnja postavili smo sustav monitoringa, postavljeno je šest senzora i jedan kontrolni senzor na pukotine s ciljem promatranja dinamike širenja pukotine kako bismo ustanovili međuodnos dosadašnjih oštećenja. Monitoring je potrebno provesti kroz minimalno godinu dana tako da prođe taj ciklus da se izmijene sve ekstremen temperature i tek onda ćemo u lipnju 2021. raspolagati konkretnim podacima koji se trebaju analizirati. I kada iz toga izvučemo zaključke dat ćemo prijedlog konačne restauracije – istaknula je na završnoj konferenciji Orlandove godine viši konzervator-restaurator i voditeljica aktivnosti monitoringa Vinka Marinković o stanju Orlandovog stupa.

Također, na novinarske upite hoće li se Orlanda restaurirati ‘na licu mjesta’ ili pak negdje drugo i hoće li se postaviti njegova replika te koliko će on odolijevati oštećenjima nakon restauracije, Marinković je istaknula kako ne može dati konkretne podatke jer je monitoring još uvijek u tijeku te da bi bilo ‘neozbiljno nagađati’.

Sudbina Orlandovog stupa još uvijek je, dakle, neizvjesna. Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić podsjetila je kako je ovaj Zavod u dogovoru s Hrvatskim restauratorskim zavodom bio zadužen za izradu skele oko Orlandovog stupa.

-U 2018. je započeo program izrade natječajne dokumentacije, nakon toga je uslijedilo ugovaranje projekta za postavljanje zaštitne skele što je odobrio i Konzervatorski odjel u Dubrovniku. Skela je postavljena u siječnju 2019. da bi se osigurali sigurni uvjeti za postavljanje uređaja za monitoring te da bi se spriječile eventualne oštete stupa u budućnosti prije nego što se dogovori projekt njegove konačne restauracije – rekla je Skurić.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić podsjetila je na sve aktivnosti koje su se odvile tijekom Orlandove godine. Istaknula je tako kako je cijela godina započela Orlandovim novogodišnjim balom, a održano je preko 50 programa kojima se obilježila 600. obljetnica postavljanja Orlandovog stupa. ‘Odrađeno’ je tako 10 izložbi, 10 koncerata, šest radionica, četiri predstave, tri stručna predavanja, a tiskane su i dvije slikovnice, jedna zbirka pjesama te strip. Središnje događanje bila je izložba grupe Dubrovnik nekad, otvorena 11. svibnja. Te fotografije od listopada krase dvojezičnu informativno – ukrasnu stratu postavljenu oko Orlandovog stupa. Povodom obilježavanja Dana Europe, podsjetila je Tepšić, Dom Marina Držića predstavio je rezultate likovne radionice ‘Orlando Europeo’. Ova ustanova u kulturi dala je obol proslavi još jednom izložbom dječjih radova pod nazivom ‘Orlando, sveti Vlaho i Marin Držić.

Izložbama su se ovoj obljetnici pridružili i Muzej Domovinskog rata, Slikarski odjel Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Dubrovačke kjižnice i Galerija Artur. U sklopu izložbe ‘Orlando – simbol Slobode Dubrovačkih muzeja izloženo je više od 70 predmeta, preslika i originala iz arhivske i knjižne građe te likovne umjetnosti. Svoj je doprinos dala i talijanska družina Figli d’Arte Cuticchio koja je s predstavom Bijesni Orlando nastupila u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Studentski teatar Lero u obljetničkoj je godini sudjelovao s predstavom Captum fuit. Dubrovački simfonijski orkestar u lipnju je održao treće izdanje baroknog ciklusa ‘Orlando furioso’, dok je od 26. do 29. kolovoza odrćan Orlando Piano Week. Što se tiče dječjih slikovnica, predstavljene su dvije i to ‘Orlando hrabri vitez’ polaznika Dječjeg vrtića Pčelica te ‘Legenda o Orlandu’ učenika OŠ Marina Držića. Dubrovački muzeji izdali su prvi strip naziva ‘ Intervju s Orlandom’. U obilježavanju Orlandove godine sudjeloval je i Turistička zajednica grada Dubrovnika časopisom ‘Welcome’, napravljena je i milenijska fotografija svih Orlandovih imenjaka, izrađeni se, među ostalim, i čokoladni suveniri.

Nakon konferencije za medije, ‘zavirili smo’ unutar skele te fotografirali kako izgleda monutoring Orlandova stupa.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist