Zanimljivosti

Zatvoren 42. seminar Zagrebačke slavističke škole

slavisticki seminar 300813

Danas je u Dubrovniku zatvoren 42. seminar Zagrebačke slavističke škole.

Ovogodišnji hrvatski seminar za strane slaviste okupio je znatan broj stručnjaka koji su iz različitih perspektiva pristupili temi otpora u hrvatskoj književnosti, kulturi i jeziku. Nakon dvotjednog pohađanja lektorata i proseminara polaznicima su uručene diplome, a održana je i projekcija filma o 42. seminaru koji je proizašao iz rada filmske radionice.

Tvrtko Vuković, voditelj Zagrebačke slavističke škole, u prigodnom je govoru istaknuo kako vjeruje da su studenti u ova dva tjedna mogli vidjeti i čuti nove i zanimljive činjenice, a profesori produbiti poznanstva i proširiti suradnju u opuštenoj prijateljskoj atmosferi. Zahvalio je svim polaznicima, lektoricama i lektorima, web-uredništvu, voditeljici filmske radionice, predavačima i selektorima predavačkoga dijela programa te svojim najbližim suradnicima – programskoj tajnici Lani Molvarec, zamjenici voditelja Škole Tatjani Pišković i financijskoj tajnici Boženi Jurčić.

Ovisno o stupnju znanja hrvatskoga jezika, polaznici 42. seminara pohađali su obvezne lektorate. Gramatičke i konverzacijske vještine usavršavali su s lektoricama i lektorima Jelenom Cvitanušić Tvico, Aidom Korajac, Tatjanom Pišković i Ivanom Drenjančević, a oni koji posjeduju znatnu jezičnu kompetenciju uključili su se u proseminare Retorika otpora (Nikola Košćak) i Artikulacije otpora u novijoj hrvatskoj književnosti (Anera Ryznar). Zainteresirani polaznici odabrali su jedan od dva ponuđena fakultativna proseminara Jezik i pismo hrvatskih srednjovjekovnih tekstova (Ivana Eterović) te Hrvatsko društvo u socijalizmu: svakodnevica i modernizacija (Igor Duda).

Na 42. seminaru uvaženi stručnjaci iz područja hrvatskoga jezika i književnosti održali su dvanaest predavanja okupljenih oko zajedničke teme Otpor. Ciklus predavanja koncipirali su Krešimir Mićanović i Maša Kolanović. Kulturni program ticao se iste teme – održane su odabrane filmske projekcije, koncerti i gostovanja (Igor Grubić, Dragan Despot, Neven Jovanović, Igor Bezinović). Na 42. seminaru predstavljen je najnoviji zbornik u izdanju Zagrebačke slavističke škole Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva. Uz rad filmske radionice koju je vodila Janet Alilović, u sklopu poslijepodnevnoga fakultativnog programa prikazani su hrvatski filmovi, organizirani studijski obilasci dubrovačkih znamenitosti i stručni izleti u Cavtat i Ston. 

Nakon projekcije filma o 42. seminaru oproštajno druženje već je tradicionalno nastavljeno u atriju Poslijediplomskog središta.
 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist