Politika

Zašto nije donesena odluka o osnivanju Muzeja?

HSLS logo

HSLS – ogranak Dubrovnik poslao je dopis vezan za Muzej Domovinskog rata u kojem pitaju Gradsko vijeće zašto još nije donesena odluka o osnivanju istoga. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Uskoro će Sv. Nikola, Dan dubrovačkih branitelja. I dužnosnici Grada, među ostalima, polagat će vijence,  cvijeće i svijeće na spomen obilježja poginulih. Ali hoće li konačno staviti na dnevni red sjednice Gradskog vijeća prijedlog odluke o osnivanju Muzeja domovinskog rata i Odluku donijeti?!

Prošlo je više od 5 godina da je Grad Dubrovnik Dubrovačkim muzejima  predao na korištenje prostor u prizemlju tvrđave Imperijal na Srđu te prihvatio koncept stalnog postava Muzeja Domovinskog rata. Velikim naporom muzejskih djelatnika prikupile su se velike količine građe donacijama branitelja i građana, pa se od 5. kolovoza 2008. godine u tvrđavi na Srđu nalazi privremeni postav Muzeja. Građa i dokumentacija svakodnevnim donacijama i predanim radom je u depou sve veća.

Danas su tamo izloženi  eksponati iz razdoblja 1991.-1995. za vrijeme obrane Dubrovnika: dokumenti, umjetničke i dokumentarne fotografije, tiskana građa, naoružanje, minsko eksplozivna sredstva, ratne karte i zapovjedi, dijelovi vojne opreme, predmeti iz svakodnevnog života Dubrovčana i branitelja u agresorskom okruženju, autentične snimke i video materijal, memorabilije sudionika, ratne zastave postrojbi, originalni stijeg sa Srđa iz 1991., planovi minskih polja, ratni dnevnici.

Zaključak o pokretanju postupka osnivanja Javne ustanove Muzej Domovinskog rata donesen je još u ožujku 2009. god. od tadašnjeg Poglavarstva, na osnovi čega je voditeljica odjela za suvremenu povijest Dubrovačkih muzeja, Varina Jurica Turk, pripremila svu potrebnu dokumentaciju, od popisa muzejske građe, elaborata, pa do same odluke o osnivanju, a sve u skladu s pravilnikom Ministarstva kulture RH.
Od tada do danas prijedlog o osnivanju Muzeja Domovinskog rata nije došao na dnevni red sjednica Gradskog vijeća s tim da je Gradska uprava bila krenula  u 'okrupljavanje' muzeja /holding u kulturi !!!/, Institutu za međunarodne odnose iz Zagreba platila se izrada 'Strategije muzejske djelatnosti Dubrovačkih muzeja 2010. – 2013. god.' Ali Strategija je naručena, naručitelj se i u medijima izjasnio da „Gradu ne treba Muzej Domovinskog rata i kako ga neće ni biti“, pa se u Strategiji, proizlazi  potpuno logično, Muzej i ne  predviđa.

Stajalište muzejske struke o potrebi nastavka sveobuhvatnog i sustavnog proučavanja Domovinskog rata, prikupljanje građe, želja i nastojanje da se povijesna istina o veličini herojstva i žrtve ovog Grada sazna prezentiranjem domaćoj i stranoj javnosti, neupitno uživa podršku  Dubrovačkih branitelja i puka Hrvatskog juga.

U prilog opravdanosti osnivanja Muzeja Domovinskog rata kao posebne ustanove u kulturi svakako idu i brojke: oko 50.000 posjetitelja s plaćenim ulaznicama u ovoj godini i prihod preko 1.200.000,00 kn. Posjeta stalnom postavu Muzeja Mimara u Zagrebu godišnje je oko 26.000 posjetitelja, a Strossmayerovoj galeriji 3.600 posjetitelja.

Stoga se predlaže Gradu Dubrovniku uvrštavanje prijedloga odluke o osnivanju Muzeja Domovinskog rata na prvu sjednicu Gradskog vijeća u nadi da sastavljači dnevnog reda neće, iz samo njima znanih razloga, ovaj prijedlog izostaviti.
Ako nemaju vremena za izradu prijedloga Odluke, mi ćemo se potruditi i na vrijeme im je dostaviti.  

Predsjednik
IO ogranka HSLS-a Dubrovnik
Ivo Gjaja"

Pročitajte još

‘POČAŠĆENA I ZAHVALNA’ Šuica ide po još jedan mandat u Europskoj komisiji

Dulist

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA RH Što naši HDZ-ovci misle o Draganu Primorcu

Dulist

Andro Vlahušić: Povećali smo plaću gradonačelniku, povećajmo subvencije i socijalna davanja

Dulist