Aktualno

Zašto je zatvoren objekt u Kobašu!?

sunj pecacenje4

Porezna uprava je objavila priopćenje kojim je demantirala natpise o postupanju inspektora pri obavljanju nadzora na području Dubrovačko – neretvanske županije, odnosno objekta u Kobašu na Pelješcu.

– Netočna je izjava vlasnika da je povod zatvaranja bio višak od 1,70 kn i neisticanje naljepnice 'Bez računa se ne računa'. Nadzorom je utvrđen iznos od 1.000,00 kn u blagajni, za koje je vlasnik rekao da su polog ali za koji ne postoji dokument ili odluka o pologu koja to dokazuje. Porezni inspektori nadzorom su također utvrdili neizdavanje računa te neuredno i netočno vođenje blagajničkih evidencija. Zanimljivo je da je porezni obveznik na dan provođenja nadzora do 20.19 sati izdao samo jedan račun i to inspektorima Porezna uprave. Inspektori su utvrdili da je u restoranu bilo još gostiju koji su platili uslugu, a vlasnik se očitovao da oni samo daju napojnicu konobaru – ističu su iz Porezne uprave.

Opovrgnuli su natpise da porezni inspektori bježe ne sačekavši da im se izda račun, te da se namjerno čeka da prođe radno vrijeme objekta, te da su 'unajmili strance' da vrše nadzore.

– Svaki porezni nadzor mora imati Zapisnik o poreznom nadzoru koji sadrži sve potrebne činjenice vezane uz nadzor. Slijedom navedenog, kada se npr. utvrdi neizdavanje računa, ovlašteni službenik se predstavi te odmah pristupa pisanju Zapisnika. Porezni obveznik, kod kojega se provodi nadzor, odmah u Zapisnik može unijeti svoje primjedbe ili u određenom roku podnijeti Prigovor na Zapisnik. Napominjemo, da nadzor u provedbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovim novcem ne kontrolira radno vrijeme poreznog obveznika nego poštovanje Zakona o fiskalizaciji. Nadzor nad radnim vremenom poreznih obveznika je u nadležnosti Državnog inspektorata.Slijedom navedenog, izjave i natpisi da Porezna uprava izriče privremene zabrane obavljanja djelatnosti zbog izdavanja računa izvan radnog vremena su netočne i neistinite – dodaju te naglašavaju:

– Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima Složenosti poslova u državnoj službi propisano
Je da za obavljanje poslova inspektora treba najmanje tri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, tako da  su izjave o „unajmljivanju stranaca“ za provođenje nadzora također netočne.

Naglašavamo da svi službenici Porezne uprave uključeni u obavljanje nadzora vrlo korektno, savjesno i odgovorno obavljaju svoje zadatke, unatoč otežanom radu od strane pojedinih poreznih obveznika i iskrivljenoj slici koji pojedini mediji plasiraju u javnost.  Inspektori Porezne uprave imaju veliku potporu Ministarstva financija i većeg djela javnosti u obavljanju svog posla, kojeg od početka fiskalizacije izvršavaju sukladno zakonima.
Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim građanima koji su se aktivno uključili u suzbijanje sive ekonomije i uvođenju reda u promet gotovinom – zaključuju u Poreznoj upravi.

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist