Zanimljivosti

Zašto baš krizanteme nosimo na grobove najmilijih?

boninovo svisveti8484

Krizantema, lat. Chrysanthemum najčešće krasi aranžmane koje nosimo na posljednja počivališta svojih najmilijih.

Razlog tome je što je krizantema u našim krajevima jedno od rijetkih vrsta koje cvate upravo u studenom, zbog čega se njome ukrašavaju grobovi na blagdan Svih svetih. Tako je vremenom ovo šareno cvijeće osim zaštitnog znaka mjeseca studenog  postalo simbol smrti, žalovanja i tuge.

U Francuskoj je ukrašavanje grobova krizantemom postalo tradicionalno na zanimljiv način. Naime, na prvu godišnjicu Dana primirja u Prvom svjetskom ratu tadašnji je francuski predsjednik Raymond Poincare naložio da se položi cvijeće na grobove svih preminulih u ratu. Obzirom da je datum bio 11. studenog, vrlo malo cvijeća bilo je u cvatu pa je upotrijebljeno više od 30.000 krizantema. Nakon tog događaja, krizanteme na grobljima postaju čest običaj.

Za razliku od Europe, krizanteme se u Aziji smatraju cvijećem sreće i prosperiteta. U Kini se krizantema najčešće poklanja za proslave rođendana, od nje se čak pravi i vino, dok  u Japanu predstavlja simbol carske obitelji. Osim toga, navodno ima i mnoga ljekovita svojstva pa se od nje prave čajevi za liječenje različitih tegoba.

I u drugim dijelovima svijeta krizantema ima simboličnu ulogu. Tako u SAD-u simbolizira poštenje i često se može pronaći kao ukras na vjenčanjima, a u Australiji se tradicionalno poklanja za Majčin dan.

Različite boje krizanteme također ukazuju na  Crvena krizantema simbolizira ljubav, bijela predanost onome kome se daruje, a žuta predstavlja tugu i žalost.

Izvor: zadovoljna.hr

 

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist