Grad

ZAŠTITILI ORLANDA DASKAMA ‘Srđevci’ ističu: Grad je u istoj situaciji kao ’91.

CAPOR VIDJEN

Na konferenciji za medije održanoj jutros u Dubrovniku članovi Inicijative “Srđ je naš” podigli su zaštitni niz dasaka oko Orlandova stupa.  Tom su akcijom ukazali na situaciju s početka devedesetih kada se Dubrovnik zbog agresije na grad našao na popisu ugrožene svjetske baštine.

Po mišljenju UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu od 17. svibnja 2014. Dubrovniku prijeti ponovno uvrštavanje na taj popis i to zbog negativnoga utjecaja izgradnje megalomanskoga golfskog resorta na Srđu kao i neodržive turističke politike vezane za nekontrolirani rast broja posjetitelja s cruisera.
Đuro Capor iz Inicijative “Srđ je naš”  zahvalio se svim građanima, udrugama  i institucijama koji su pisali UNESCO-u upozoravajući na ozbiljno stanje u kojem se Dubrovnik nalazi. Kazao je „da su to pojedinci koji vole grad i razumiju što je to svjetska baština“.
– Ovo je stručna ocjena s najviše razine koja pokazuje da se Dubrovnikom upravlja na štetan i razarajući način – kazao je Capor, te podsjetio da su upozorenja od strane građanskih udruga i struke proteklih godina vezana za megalomanski projekt na Srđu i neodrživu brojku posjetitelja s cruisera bila opravdana što potvrđuje i  nedavna UNESCO-va ocjena.
– Dokumentacija koju je UNESCO tražio trebala je biti sastavni dio procedura za izradu Urbanističkoga plana uređenja platoa Srđa, poput, naprimjer, Studije utjecaja na okoliš – rekao je vijećnik KLGB “Srđ je Grad” Ivan Viđen, koji smatra da su Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik zajedničkim snagama isključili UNESCO iz sudjelovanja donošenju prostornih planova te su godinama držali UNESCO-ve upite i preporuke u ladicama i trudili se po svaku cijenu u međuvremenu izglasovati  projekt na Srđu.

– Ovakvo neodgovorno ponašanje politike dovelo je do procjene Odbora za svjetsku baštinu da se nekontrolirani procesi u Dubrovniku trebaju bolje nadzirati jer ugrožavaju vrijednosti zbog kojih je Dubrovnik i bio proglašen gradom pod zaštitom UNESCO-a –  rekao je Viđen.

– Biti dijelom svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a velika je čast i odgovornost. To je dokaz da su naši prethodnici na ovom prostoru stvorili nešto toliko vrijedno da je to prepoznato kao baština čitavoga čovječanstva i kao takvo se štiti za buduće generacije. Nažalost, čini se kako naše vlasti jednostavno ne znaju odgovorno upravljati gradom koji je svjetska baština. Neodgovorno ponašanje aktualnih, ali i ranijih političkih garnitura i na lokalnoj i na nacionalnoj razini i dovelo nas je u ovu situaciju da se Grad mora (o)braniti od razaranja i crvenjeti se pred svjetskom kulturnom javnošću. Stara narodna poslovica govori: upozoren – napola spašen, ističu ‘Srđevci’.

– Planirana izgradnja na Srđu direktno se odnosi na zahvat u prostor koji je integralni dio grada Dubrovnika. Brdo Srđ prirodni je nastavak i okvir Grada, i obratno. Grad i Srđ su  nedjeljiva cjelina. Studija utjecaja na okoliš razmatrala je  jedino utjecaje u okviru zahvata, a  onaj  najvažniji, utjecaj na povijesnu jezgru Dubrovnika i cijeli prostor suvremenog grada,  zanemarivala – kazali su.

UNESCO  je zatražio zamrzavanje svih aktivnosti vezanih za nastavak projekata na Srđu. Bez obzira na   upozorenja  iz Pariza nastavljaju se pritisci investitora i Grada Dubrovnika prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime, Županijski odjel za prostorno planiranje odbio je izdati suglasnost  za  turističku izgradnju na vizualno jako izloženom dijelu Bosanke smatrajući je protivnom postojećoj prostorno pravnoj dokumentaciji, istakli su na konferenciji.

– Hoće li Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik poslušati zahtjev UNESCO-a  i stati s svim aktivnostima
vezanima za golf  resort na Srđu ili će nastaviti servisirati taj projekt izdavanjem dozvola za pristupne ceste, vodovod, kanalizaciju? – upitao je Capor.

Ovo UNESCO-vo upozorenje je možda zadnja šansa da se Dubrovnik spasi od  koruptivne sprege mešetara  zemljištem i politike, smatraju predstavnici Inicijative Srđ je naš i kandidacijske liste Srđ je Grad.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist