Zanimljivosti

ZANIMLJIVA ‘CRTICA’ Kupalište hotela ‘Petka’ na početku 20. stoljeća

petka muzeji

U Zbirci starih fotografija i razglednica Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuva se crno-bijela razglednica nepoznatog autora koja prikazuje kupalište hotela ‘Petka’ na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Razglednica prikazuje kupače odjevene po ondašnjoj modi. Žene nose neku vrstu kombinezona s kratkim rukavima i nogavicama do koljena. U pozadini je prikazan gat s dvjema drvenim kućicama. Poleđina je ispunjena rukopisom na njemačkom jeziku. Razglednica nije putovala i nema zapisa o tome kako je dospjela u Muzej, piše viša kustosica Ljerka Dunatov.

Treba istaknuti kako je potkraj 19. stoljeća, u razdoblju između 1875./76. i 1878./79. godine, pored postojećeg ‘Hotela Miramar’, otvoren u Gružu i „Hotel Petka“, nazvan po brdu koji se uzdiže na poluotoku Lapadu, južno od gruškog zaljeva. Prva „Petka“ nadograđena je na malom pansionu obitelji Andrije Puljizevića, pok. Andra, i nalazila se na samom putu ispred zgrade Lučke kapetanije.

Kako se hotel nalazio na dobroj lokaciji, u neposrednoj blizini pristaništa putničkih brodova i postaje za kočije, uspješno je poslovao. Zanimljivo je napomenuti kako je hotel već 1893. godine potpuno preuređen i opskrbljen novim namještajem. U svakoj sobi postavljene su peći i dupli prozori, jer je hotel bolje radio zimi nego ljeti.

♥️U Zbirci starih fotografija i razglednica Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuva se crno-bijela razglednica nepoznatog…

Gepostet von Dubrovački Muzeji / Dubrovnik Museums am Sonntag, 19. Juli 2020

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Rođen poznati dirigent Baldo Podić

Dulist

LIONSI NA LASTOVU Poezijom do donacije za Dom zdravlja

Dulist

NOVA EU PRAVILA ZA PUTNIKE Standardizacija prtljage i ograničenje tekućina

Dulist