Grad

ZAKLJUČAK HIA-e Buduće naselje za branitelje na Nuncijati nema štetnog utjecaja na Grad

nuncijata javna rasprava 5

Urbanistički plan uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati na ponovnoj je javnoj raspravi, a javni uvid održan je ovog četvrtka. Uvodno je pročelnica Jelena Lončarić istaknula kako je prije 11 godina, odnosno 2009. Gradsko vijeće dodijelilo zemljište braniteljima na Nuncijati i već je tada pokrenuta izrada DPU-a. Izrađena je i prostorno-programska studija i konzervatorska podloga, ali radi raznih okolnosti ta je izrada, rekla je, trajala i prekidala se duži niz godina. Krajem 2015. godine donesena je odluka o izradi ovog UPU-a, a u lipnju 2016. održana je i javna rasprava.

Međutim, budući da je promatračka misija UNESCO-a tražila zabranu gradnje na zapadnim padinama Srđa, Ministarstvo kulture nije dalo pozitivno mišljenje na prijedlog UPU-a. Jedno je vrijeme bio zaustavljen rad na ovom planu, ali kad je izrađena radna verzija konzervatorske podloge, uslijedio je niz sastanaka te su dane detaljne smjernice, a izrađen je i niz studija s vizualnom izloženosti i sukladno tome dogovorena je ova koncepcija plana koja se danas prezentira. Također, radi boljeg prometnog povezivanja u studenom prošle godine Izmjenama GUP-a planiran je novi pristup, a postojeći je skraćen te je dobiven novi prometni prsten. Bilo je potrebno izraditi i HIA-u, odnosno studiju utjecaja na baštinu.

Kako se navodi u prijedlogu plana koji je upućen na ponovnu javnu raspravu, iako je GUP Grada Dubrovnika za obuhvat UPU-a predvidio mješovitu-pretežito stambenu zonu srednje gustoće (M12), ovim su UPU-om dodatno postroženi uvjeti gradnje iz razloga očuvanja kompozicijskih vrijednosti i uklapanja buduće gradnje u sliku grada. U sjevernom dijelu obuhvata Plana smanjena je zona stambene namjene (S) i ukinuta zona mješovite namjene (M) u korist povećanja športsko-rekreacijske namjene (R) i javnih zelenih površina (Z). U jugozapadnom dijelu obuhvata Plana, na kojoj nema dovoljno zemljišta za isključivo samostojeće građevine, omogućena je gradnja i samostojećih i dvojnih građevina radi ujednačavanja kriterija dodjele zemljišta, odnosno dozvoljene bruto razvijene površine (BRP), koja je jednaka za sve građevne čestice. U obuhvatu UPU-a, za samostojeću gradnju sada je predviđeno ukupno 37, dok za dvojnu gradnju 16 građevnih čestica – građevne čestice iz prethodne alineje imaju jednaku bruto razvijenu površinu (BRP), ali različite čestice.

Kako je istaknuo predstavnik izrađivača plana, tvrtke Urbanizam Dubrovnik, Jurica Knego, trebale su se napraviti određene korekcije u odnosu na prijedlog koji je prošao javnu raspravu 2016. godine, a koje se, među ostalim, odnose i na to da se buduća gradnja mora uklopiti u prostor, da se što manje gradi na višim kotama te da se povećaju zelene površine u najvećim predjelima.

-Imamo isključivo gradnju stambenih zgrada, nema više zone mješovite namjene – rekao je Knego te dodao kako je jedna od tema razgovora u proceduri bila gradnja buduće predškolske i školske ustanove i bilo je važno da ta gradnja ne nadvisi crkvu u čijoj bi se blizini gradilo.

Kako bi se što više zaštitio ovaj prostor, propisana je isključivo niska gradnja, a stambeni objekti moraju biti samostojeći dvojni. Nova namjena unesena u plan jest gospodarska zona za zgradu trgovačke namjene za veću trgovačku površinu.

-Takvi sadržaji Nuncijati trenutno nedostaju. Na zapadnom dijelu obuhvata je javno-društvena namjena, a smanjena je ukupna površina, jer je između crkve i te zone proglašen zeleni koridor – rekao je Knego. Dodao je kako je površina za sportsko-rekreacijsku zonu povećana.

-Zabranjena je gradnja na najvišim kotama, a kroz cijeli plan se proteže zelenilo – rekao je dalje, dodavši kako je zona stambene namjene bila problematična te je ona prebačena na jugozapadni dio obuhvata.

Nakon što se utvrdi konačni prijedlog plana, on ide na suglasnost nadležnom Ministarstvu graditeljstva, a kad se završi konačni prijedlog HIA-e, on će se uputiti UNESCO-u. Ishođenjem pozitivnog mišljenja konačni prijedlog plana ide na Gradsko vijeće.

Izrađivač studije procjene utjecaja na baštinu je arhitekt Dubravko Bačić. Kako je istaknuo, izrađivač plana je u usuglašavanju stavova i korekciji rješenja napravio provjere vizualnog utjecaja, kako bi se nova gradnja uklopila u padine.

-Vizualni utjecaj je nešto što će UNESCO najviše zanimati, ali to je na samom rubu ‘buffer zone’. Studija mora prikazati i cijeli proces koji je doveo do ovakvog rješenja, sve što se usuglašavalo, provjeravalo i korigiralo uz mjere iz prostornog plana- rekao je Bačić.

-Kod ocjene utjecaja analiziraju se razni aspekti, odnosno ocjenjuju se atributi koji nose iznimno univerzalnu vrijednost te intenzitet i snaga utjecaja na te atribute. Sve se to argumentira i dokumentira i kroz kvantitativni sustav ocjenjuje – dodao je dalje.

-Zaključak HIA-e jest da je utjecaj na povijesnu jezgru neutralan, a na gruški zaljev je blago negativan jer će se ipak izgraditi novo stambeno naselje. Predviđa se da će taj utjecaj na područje zaštite biti zanemariv ili vrlo slab s obzirom na predložene mjere – rekao je.

Nakon što UNESCO da zeleno svjetlo za HIA-u, rekla je pročelnica Lončarić, steći će se uvjeti za građevinsku dozvolu za prometnicu, a Grad će izraditi jedinstveni projekt koji će ubrzati proceduru za izdavanje pojedinačnih akata za gradnju.

Mario Kos ispred Udruge branitelja Dubrovnika pitao je može li netko obećati da se ovo neće ponoviti za četiri godine.

-Vidimo da ne bi trebalo biti više nikakvih prepreka jer je i studija procjene na baštinu procijenila da je utjecaj neutralan – rekla je Jelena Lončarić.

Što to znači mišljenje UNESCO-a, zanimalo je dalje Kosa.

-Njima je bitno da se procedura poštuje – rekao je Dubravko Bačić.

Arhitekt Slobodan Vuković ispred Društva arhitekata Dubrovnika osvrnuo se na rekonstrukciju postojećeg naselja na Nuncijati, što je posebna tema.

-Nismo o tome ništa čuli, a on je jako puno opterećivao mentalnu sliku grada i još uvijek je u negativnom smislu analogija za sve što se negativno događa u prostoru. Treba se s jednakom pažnjom tome pristupiti, jer je to jedna od najatraktivnijih prostornih lokacija. Ovaj primjer pristupa može biti značajna ilustracija kako treba pristupati ne samo novim zonama nego rekonstrukciji postojećih. Nisam vidio, a mislim da bi trebalo, ako idemo korak dalje u promišljanju prostora, etape realizacije – rekao je.

 

 

Pročitajte još

SRAMOTNO Veterinar s Grude odbija liječiti ‘male’ životinje

Dulist

OBAVIJEST IZ HEP-a Pogledajte tko je bez struje

Dulist

STRES U GUŽVAMA Pavela: Pomoći drugom vozaču stvara osjećaj mira i ugode

Dulist