Aktualno

Zaklada “Blaga djela” predstavila svoj rad

blaga djela 02

Povodom 15. obljetnice ponovnog djelovanja zaklade „Blaga djela“ njen rad satkan u 50 stranica knjižice predstavili su upravitelj zaklade Nikola Obuljen, te članovi Upravnog vijeća zaklade, predsjednik Joško Radicam i članovi Marija Njirić, Antun Kisić i Vlaho Zlošilo.

Upravitelj zaklade Nikola Obuljen dao je kratak presijek povijesti zaklade, tijekom koje je očuvana neprekidnost postojanja, čak i u doba bivše Jugoslavije, kada je zakladi gotovo sva imovina nacionalizirana.

– Godine 1997. upisani smo u Zakladni upisnik, a prvi statut donijeli smo 2001. godine. Njime smo odredili kako ćemo se prvenstveno baviti pomoći i potpori najosjetljivije populacije – mladima i osobama treće dobi – naglasio je Obuljen, dodavši kako su zakladu stvorili građani, a ne Grad Dubrovnik. Od 1997. do 2004. godine imovina se postupno vraćala pa zaklada sada upravlja s 27 poslovnih prostora i četiri stana.

Članica Upravnog vijeća Marija Njirić dala je kratak presijek rasta financijskih prihoda zaklade tijekom  godina, što je u 90-postotnom iznosu dolazilo od gospodarenja poslovnim prostorima.

– Uložili smo 2,5 milijuna kuna na obnovu vraćenih prostora, koji su u većem broju bili u katastrofalnom stanju. Ipak, taj iznos je tek 9,7 posto naših rashoda, dok 82 posto rashoda otpada na financiranje programa socijalne skrbi – istaknula je Njirić.

Antun Kisić, također član Upravnog vijeća, poseban naglasak stavio je na gospodarsko poslovanje prostorima i stanovima. Podsjetio je kako je zaklada imala čak 350 stanova, ali je velika većina podložna otkupu.

– Zaklada je donijela pravilnik o gospodarenju, u kojem je osnovno načelo zaštita zakupoprimaca, kako ne bi završili na ulici ili bili ugroženi. Tako je svatko tko je zatečen u prostoru koji je vraćen zakladi imao prednost pri zakupu – istaknuo je Kisić, dodavši kako se prostori nisu davali jedino u dvije svrhe – ugostiteljske (ako ta djelatnost nije već postojala) i za prodaju suvenira. Za najam stanova kriterij su bile mlade obitelji sa što većim brojem djece.

Predsjednik Upravnog vijeća Joško Radica u svom izlaganju posebno je naglasio zalaganje zaklade u pomoći socijalno ugroženima, kroz programe pomoći i njege u kući, pomoći u opskrbi namirnicama, potpore bivšim štićenicima Doma Maslina…

Član Upravnog vijeća Vlaho Zlošilo istaknuo je aktivnosti zaklade na potpori vrtićkoj djeci (45 u 2011. godini), stipendijama za srednjoškolce i studente.

Predsjednik Upravnog vijeća Joško Radica na kraju skupa se osvrnuo i na odnos zaklade s Gradom Dubrovnikom.

– Prije je zakladinom nacionaliziranom imovinom upravljao Grad, a kako smo počeli vraćati tu imovinu, očito su osjetili da im je to materijalno nezgodno, jer su im pali prihodi. Do te mjere im je bilo nezgodno da su čak uložili žalbu na odluku suda o povratu nekretnine zakladi, a koja traje već tri i pol godine – istaknuo je Radica te posebno naglasio:

– Zaklada „Blaga djela“ je posebna pravna osoba i nema nikakve veze s Gradom Dubrovnikom. Čelnici Grada su nas optužili da smo 'radili na štetu ugleda i svrhe Zaklade'. Moglo nam se sve prigovoriti, ali nakon toliko godina to svakako ne. Oni koji su donosili odluke nisu znali o čemu govore. Nisu bili upoznati sa svim aktima, jer da jesu, sigurno ne bi došlo do svega ovoga. Ne možemo prihvatiti da nas se svrstava s Čistoćom, Linđom i Kinematografima. Zaklada je pravna osoba i nema nikog iznad zaklade – zaključio je Radica.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist