Aktualno

Zajednički interes u razvoj ponude

kamping kongres 02

U Dubrovniku je završen dvodnevni 6. Kongres hrvatskog kampinga u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske.

– Kamping ponuda Hrvatske i u ovoj je godini dokazala svoju iznadprosječnu vitalnost a visoke stope rasta govore o atraktivnosti i kvaliteti hrvatskih kampova. No, postignuti kao i očekivani rezultati s kojima predstavnici  industrije i nadalje računaju, ne jamče sektoru sigurne investicije i razvoj za čije je ostvarenje neophodna zakonska prilagodba kao i uklanjanje administrativnih prepreka na nacionalnoj i lokalnim razinama – osnovne su poruke.

Kongres Kamping udruženja Hrvatske okupio je oko 150 predstavnika hrvatskih kampova kojima su vodeći hrvatski i inozemni stručnjaci govorili o aktualnim trendovima, tehnološkim inovacijama važnima za očuvanje prirode i racionalnu energetsku potrošnju kao i za kampove posebno aktualnu problematiku koncesija i pomorskog dobra na koje su kampovi posebno osjetljivi i o njoj ovisni.

Podsjetimo, u prvih je devet mjeseci ove godine broj noćenja u kampovima porastao 7 posto a u posljednjih je pet godina porastao čak 22 posto. Hrvatska je po broju kamping noćenja osma u Europi, na desetom je mjestu po kapacitetima u kampovima dok je na šestom mjestu po cijenama. Ostvarujući godišnje 15-16 milijuna noćenja, Hrvatska u europskim kamping noćenjima sudjeluje sa oko 4 posto.

Inače, Hrvatska ima 240 kampova i 268 kampova u domaćinstvu te u jednom danu u kampovima može primiti 226.551 osoba. Od toga je u kampovima u domaćinstvu manji dio, tek 6766 mjesta. Kamping udruženje Hrvatske ima 209 članova u čijem je sastavu čak 85 posto kapaciteta kampova.

O odličnoj opremljenosti, kvaliteti i ugledu dijela hrvatskih kampova govori i podatak da je ADAC-ovu žutu tablu u ovoj godini dobilo 13 kampova, dva više nego lani. A najviše priznanje, ADAC crvenu tablu & Leading Camping svojom su kvalitetom zaslužila dva kampa: Zaton i Lanterna.

6. Kongres hrvatskog kampinga, u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske, završen je dodjelom priznanja kampovima koji su po jasnim kriterijima uvršteni u popis Najboljih kampova Hrvatske 2013., projekt sa ciljem promocije i poticanja kvalitete kampova koje već duži niz godina provodi Kamping udruženje Hrvatske.

Pročitajte još

Prometna nesreća u Čajkovićima, jedna osoba lakše ozlijeđena

Dulist

KRKLJANAC NA CESTI ZA SRĐ Jak, jači, taksist!

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist