Zanimljivosti

Zajedničke molitve i svjedočenje Evanđelja

biskup epsikop

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić primio je ovog ponedjeljka u Biskupskom ordinarijatu u prvi službeni posjet episkopa zahumsko – hercegovačkog i primorskog gospodina Grigorija. U pratnji episkopa Grigorija bio je i protojerej stavrofor Goran Spaić, dubrovački paroh.

U srdačnom i prijateljskom ozračju biskup Uzinić i episkop Grigorije razgovarali su o zajedničkim radostima i nadama, ali i brigama i tjeskobama s kojima se susreću u svojoj biskupiji, odnosno eparhiji, te o izazovima koje današnje vrijeme stavlja pred sve kršćane. Složili su se da je potrebno zauzimati se za iskreno kršćansko svjedočenje Radosne vijesti, Evanđelja, koje je temeljna i glavna poveznica svih kršćana, kao i o potrebi zauzimanja za pravedan mir i nadilaženje onoga što razdvaja i dijeli kršćane.
Unatoč podjelama koje postoje među kršćanskim crkvama i koje su vidljive i na našim prostorima, osobito kao posljedica nedavnih ratnih stradanja, potrebno je zajedničkim zalaganjem za istinu Evanđelja i istinski suživot svjedočiti svoje kršćansko opredjeljenje, stavovi su biskupa Uzinića i episkopa Grigorija.

Biskup Uzinić je iznio inicijativu zajedničke molitve u Tjednu molitve za jedinstvo kršćana, što je episkop Grigorije rado prihvatio, kao i o sudjelovanju Pravoslavne crkvene zajednice u Dubrovniku na Danima kršćanske kulture, koji se već nekoliko godina u suradnji s izdavačkom kućom Verbum organiziraju u korizmeno vrijeme.
Kao znak povezanosti dviju Crkava i uspomene na ovaj prvi službeni posjet biskup Uzinić je episkopu Grigoriju darovao skulpturu sv. Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika i dubrovačke biskupije, te biskupski prsten s motivima II. vatikanskog sabora, a episkop Grigorije je biskupu Uziniću darovao ikonu Bogorodice s Djetetom.

Episkop Grigorije je pozvao biskupa Uzinića u uzvratni posjet eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, što je biskup Uzinić prihvatio.
 
 

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist