Kultura

Zagrebački kvartet i pijanist Ivan Krpan u Kneževom Dvoru

zagrebacki kvartet

Zagrebački kvartet, prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, nastupit će uz istaknutog hrvatskog pijanista Ivana Krpana u atriju Kneževa dvora sutra, u nedjelju 4. kolovoza, s početkom u 21:30 sati. Na programu će biti djela Sorkočevića, Mendelssohna, Mane Jarnovića i Dvořáka.

Zagrebački kvartet, osnovan 25. travnja 1919. godine, tijekom svojih stotinu godina postojanja okupljao je tridesetak glazbenika, uključujući istaknuta imena kao što su Stjepan Šulek, Josip Klima i Goran Končar. Današnji sastav kvarteta čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Kroz svoju bogatu povijest, Zagrebački kvartet je održao oko pet tisuća koncerata diljem svijeta i snimio više od 60 ploča. Među mnogobrojnim priznanjima i nagradama ističe se Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, koja im je dodijeljena 2009. godine.

Ivan Krpan, jedan od najistaknutijih mladih hrvatskih pijanista, rođen je 1997. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu 2019. godine, a poslijediplomski studij završio je na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu. S dvadeset godina osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu, jednom od najuglednijih natjecanja te vrste na svijetu. Ivan Krpan je također surađivao s tvrtkom Steinway and Sons te je nastupao na njihovoj Prizewinner turneji po Europi i Južnoj Koreji.

Pročitajte još

NA MLJETSKOM FESTIVALU Paljetkov ‘Haiku iz bolnice’ u Tišljarićevoj režiji

Dulist

Izložba o ‘Maršalki’ u nedjelju na Srđu

Dulist

Otvorenje izložbe Josipa Ivanovića ‘Od auta do kaosa’ u atriju Palače Sponza

Dulist