HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

ZAGREBAČKA BURZA Kome zbog koronavirusa pada cijena dionica?

shutterstock Palto

Sve brže širenje koronavirusa Europom, eskalacija epidemije u Italiji, čiji je cijeli sjeverni dio zemlje pod karantenom, ali i naftni rat Saudijske Arabije i Rusije, koji je preko noći srušio cijene nafte za 30 posto, dovoljni su razlog da se zatresu sve svjetske i europske burze, pa i Zagrebačka, koja je na samom otvaranju zaronila sedam posto, piše tportal o situaciji na burzi u ovom trenutku.

U trenucima pisanja teksta STOXX 600, indeks vodećih europskih dionica, bio je u minusu 6,5 posto. Londonski FTSE gubio je gotovo devet posto vrijednosti, burza u Frankfurtu pala je 7,5 posto, dok je Pariz gubio oko 6,5 posto. Najveći minusi bilježe se očekivano u Milanu, u kojem je indeks MIB zaronio deset posto. U Zagrebu, kao i u Europi, vlada panika – na samom otvaranju Crobex je pao gotovo osam posto te se spustio ispod razine od 1700 bodova, dok je Crobex 10 tresnuo 8,5 posto spustivši se ispod 1000 bodova.

Sve najtrgovanije dionice u trenucima pisanja teksta bile su debelo u crvenom. Hrvatski Telekom je najtrgovanija roba s prometom od 2,5 milijuna kuna, padom cijene višim od šest posto i zadnjom cijenom od 163 kune.

Slijedi povlašteni Adris s padom preko deset posto, a sada košta 410 kuna, potom Valamar, koji je izgubio 17 posto vrijednosti i sada se njime trguje po 25,6 kuna. Zagrebačka banka pala je za pet posto, na 57 kuna, a Ericsson Nikola Tesla za više od osam posto.

Po više od deset posto izgubili su AD Plastik, Auto Hrvatska, Atlantska plovidba i Dalekovod, dok su najveći gubitnici u ponedjeljak ujutro bili Tehnika i Jadroplov, čije su dionice pale više od 15 posto, dodaju u objavi.

Pročitajte još

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist