Hrvatska

Zagreb pogodilo nezapamćeno nevrijeme, dvije osobe smrtno stradale

PXL 190723 101649426
19.07.2023., Zagreb - Posljedice snaznog nevremena na Selskoj cesti. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Zagreb i Zagrebačku županiju danas poslijepodne zahvatilo je vrlo jako nevrijeme. Jaki vjetar i obilna kiša pogodili su Zagreb, gdje je vjetar nosio sve pred sobom, a obilna kiša poplavila većinu zagrebačkih ulica.

Prema informacijama hitne medicinske pomoći, u današnjem nevremenu u Zagrebu, smrtno su stradale dvije osobe, kako prenosi Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH.

Kako prenosi HRT, u nevremenu su poginula dva muškarca, a osam osoba je ozlijeđeno. Riječ je o odraslim osobama. Radi se uglavnom o ozljedama glave, izjavila je Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba za portal HRT-a. Istaknula je kako za sada nema životno ugroženih, a svih osam osoba je hospitalizirano, dijelom u Vinogradskoj, a dijelom u bolnici Sveti Duh.

Preko 700 poziva
Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više stotina poziva zbog srušenog drveća i prometne signalizacije po prometnicama i javnim površinama, oštećenja telefonskih i vodova električne energije, a jaki vjetar oštetio je krovove kuća, zgrada i gospodarskih objekata. U nevremenu je ozlijeđeno nekoliko osoba. Zbog velikog broja poziva (preko 700 poziva u 45 min) ŽC 112 Zagreb otežano komunicira sa svim žurnim i komunalnim službama pa molimo građane za strpljenje. Sve žurne i komunalne službe su na terenu, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

HVZ: Više od 120 intervencija
Hrvatska vatrogasna zajednica istaknula je kako su vatrogasci zabilježili preko nekoliko stotina poziva građana zbog olujnog nevremena

-Radi olujnog nevremena koje je u popodnevnim satima zahvatilo Zagreb i okolicu trenutno Zagrebačka županija ima otvorenih 126 tehničkih intervencija, Grad Zagreb 54 dojave za tehničke intervencije i 29 intervencija u tijeku, Karlovačka 56 tehničkih intervencija te Sisačko-moslavačka županija 29 tehničkih intervencija. Najveći broj intervencija odnosi se na uklanjanje stabala i granja s prometnica te odlomljenih krovišta, dimnjaka i reklamnih panoa te spašavanje osoba zarobljenih u vozilima. Nažalost, dvije osobe su izgubile život, a nekoliko osoba je ozlijeđeno – ističu na svojim stranicama.

‘Tomašević: Molimo Zagrepčane…’
-Zbog nevremena su sve linije različitih gradskih hitnih službi, od vatrogasaca do hitne pomoći, trenutno zauzete ogromnim brojem poziva. Molimo Zagrepčane da u ovom trenutku zovu samo u slučaju opasnosti za život i krajnje nužde, dok se situacija ne stabilizira – poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na Twitteru.

Foto: Josip Regović / Pixsell

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist