Aktualno

ZAGREB, DUBROVNIK, HODOČAŠĆE…. Šuica na službena putovanja potrošila 360 tisuća eura

suica

Dosadašnja potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica je od 2019. do 2024. godine prijavila odlazak na 148 službenih putovanja. Njih gotovo 60, donosi Index, odnosilo se na odlazak na misiju u Zagreb, dok su se 23 službena putovanja odnosila na rodni Dubrovnik.
Ukupno je samo na putne troškove u svom mandatu potrošila gotovo 200 tisuća eura. Za troškove smještaja, prema tablici troškova službenih putovanja, piše dalje Index, potrošilo se malo više od 54 tisuće eura, na dnevnice oko 22.580 eura te na razne druge troškove malo manje od 86 tisuća eura.
Ukupno se radi o oko 360 tisuća eura. Službena adresa Šuice je u Bruxellesu, a njena plaća, prema neslužbenom izračunu, iznosila je gotovo 28 tisuća eura mjesečno bez dnevnica i ostalih troškova
Razloga za odlazak na službena putovanja je bilo različitih, no zanimljivo je kako je jedno od tih putovanja bilo hodočašće u Mariju Bistricu s HDZ-ovom organizacijom Katarina Zrinski. To službeno putovanje iz Dubrovnika spojila je s odlaskom u Luxembourg na sastanak Vijeća za opće poslove. Putni troškovi iznosili su 1883 eura. Neka službena putovanja u Zagreb opravdana su samo kao razgovor sa stranačkim šefom Andrejem Plenkovićem, što je plaćeno malo manje od 700 eura putnih troškova, ili s nekim od ministara u hrvatskoj vladi te državnih tajnika.
Šuica je uredno među službene misije potpredsjednice EK ubacivala i odlazak u Dubrovnik na Festu svetog Vlaha te odlazak u Dubrovnik na Dan dubrovačkih branitelja koji se obilježava 5. prosinca. Samo putovanje na Dan dubrovačkih branitelja koštalo nas je 1795 eura putnih troškova.
U Dubrovnik se išlo da bi se održao sastanak s regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA-om. Za neke misije u Dubrovnik Šuica bi kao razlog jednostavno stavila razgovor sa stranačkim kolegama iz HDZ-a Nikolom Dobroslavićem, županom Dubrovačko-neretvanske županije, ili Matom Frankovićem, dubrovačkim gradonačelnikom.
Jedna od misija Šuice kao potpredsjednice EK bio je dolazak na svečanost otvaranja Pelješkog mosta. Među misijama je odlazak na ceremoniju dodjele nagrade “Večernjakova domovnica” u Bad Homburgu, koju prorežimski Večernji list dodjeljuje iseljenim Hrvatima u kategorijama sport, glazba, gluma i show. Jedna od misija u Zagreb, koja nas je koštala 1215 eura, bilo je gostovanje u podcastu koji organizira privatno sveučilište u Zagrebu Libertas.

Pročitajte još

ZRINKA RUDEŽ Horde turista ugrožavaju pravo stanara na dostojanstven život. Da, podržavam novi Zakon!

Dulist

PROCURIO DOKUMENT Šuica će se u Komisiji baviti priuštivim stanovanjem, zdravstvom ili socijalni pitanjima

Dulist

Potres u Crnoj Gori, osjetio se i u Dubrovniku

Dulist