Hrvatska

ZADNJI VLAK ZA KUNE Kovanice se mogu zamijeniti do kraja 2025. godine, dok će se novčanice moći mijenjati trajno

novac kune kovanice033

Od 1. siječnja 2024. godine, građani će gotov novac kune moći zamijeniti za eure isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). Dok je Hrvatska službeno uvela euro kao jedinu valutu početkom 2023. godine, kuna još uvijek nije potpuno nestala iz optjecaja – prema podacima HNB-a, trenutno je u prometu preostalo čak 4,35 milijardi kuna, piše Net.hr. 

Iako je prošlo gotovo godinu dana od uvođenja eura, mnogi građani još uvijek čuvaju svoje kune, bilo iz sentimentalnih razloga, bilo zbog zaboravljenih ili izgubljenih kovanica i novčanica. Osim toga, Hrvatska je turistička zemlja, pa se kune nalaze diljem svijeta, što također pridonosi tome da sva sredstva neće biti zamijenjena.

HNB je potvrdio da će novčanice kune građani moći mijenjati trajno, bez vremenskog ograničenja, dok kovanice mogu zamijeniti do 31. prosinca 2025. godine. Zamjena će se vršiti besplatno, a neće biti ograničenja na iznose ukoliko zamjenu obavljate osobno u HNB-u.

Gdje zamijeniti kune u eure?
Zamjena gotovine može se izvršiti u HNB-u na adresi Ulica Nikole Jurišića 17, Zagreb, svakim radnim danom od 8:30 do 15:30 sati. Osim osobnog dolaska, građani mogu kune poslati i putem pošte na adresu HNB-a (Trg hrvatskih velikana 3, 10002 Zagreb), no važno je napomenuti da poštom možete poslati do maksimalno 14.999 kuna. Ako je iznos veći od tog limita, gotovina se neće zamijeniti putem pošte, već će je HNB zadržati dok osobno ne dođete po nju.

Banner 300x250 DU 1

Krajem 2022. godine, neposredno prije uvođenja eura, u optjecaju je bilo čak 14,7 milijardi kuna. Dio tog novca je zamijenjen, dio je izgubljen ili iznesen iz zemlje kao suvenir, dok su neki građani odlučili zadržati kune za numizmatičke svrhe. Internet oglasnici danas su puni ponuda za setove kovanica kuna koji dosežu cijene od nekoliko stotina eura, dok najrjeđi setovi, poput onih s kovanicama od 25 kuna, postižu cijenu i do 950 eura.

Ako još uvijek imate kune koje niste zamijenili, HNB vam poručuje da to možete učiniti bez ikakve žurbe, barem što se tiče novčanica. No, ako imate kovanice, važno je da ih zamijenite do kraja 2025. godine kako biste izbjegli njihovu bezvrijednost.

Pročitajte još

Ništa od obveznog vojnog roka 1. siječnja?!

Dulist

SINDIKAT Tražit ćemo ocjenu ustavnosti ocjenjivanja nastavnika i profesora

Dulist

SLAŽETE LI SE? Povratnici 5 godina neće plaćati porez na dohodak!

Dulist