Aktualno

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

cigarete krijumcarenje 2

Posljednja studija američkih znanstvenika sa Sveučilišta u Nebraski otkrila je vrlo zabrinjavajuće spoznaje o navikama pušenja kod tinejdžera. Oni koji redovito koriste e-cigarete, posebno oni koji preferiraju okuse slatkog, imaju u urinu povišene razine toksičnih metala, poput olova i urana, objavio je Science Alert.

Studija koja je uključivala 200 redovitih korisnika u dobi od 13 do 17 godina, istaknula je 30 posto povećanja olova i dvostruku količinu urana u usporedbi s povremenim korisnicima. Unatoč nedostatku usporedbe vršnjaka koji navedeno ne koriste, uočeni su trendovi koji izazivaju zabrinutost za zdravlje mladih.

Iako studija ne utvrđuje izravnu uzročnu vezu između e-cigareta i nakupljanja metala, prethodna su istraživanja otkrivala toksične metale u aerosolima e-cigareta i tjelesnim tekućinama korisnika istih. Takvi metali predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje, osobito u razvojnim fazama. Nedostatak opsežnih istraživanja o izloženosti metalima i učincima okusa povećava problem. Tekućine za električne cigarete značajno se razlikuju, što komplicira procjene zdravstvenih rizika povezanih s tim proizvodima.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist